20W LED draiveris iš 230V

Pirkau gi 20W LEDą. Tokia mintis, kad laikas taupiasias lemputes keisti į ką nors egzotiško. Aišku yra pirkti ir LED draiveriai, bet labai norėjosi pabandyti ką nors savo. Pats LEDas tai daug mišriai jungtu mažesnių šviesos diodų. Įtampos kritimas prie 20W gaunasi kažkur 13V ir teka 1.5A srovė. Kadangi įtampa didelė, buvo sugalvota tokia chalturkė- panaudoti Fairchild mikroschemą FSDM0565R iš LCD monitoriaus maitblokio. Čipo galia iki 70W, o ir visos kitos reikiamos detalytės guli donore. Vienintelis skirtumas- LCD monikas naudoja įtampos stabilizaciją, o man reikia srovės. Nesinorėjo daug energijos prarasti šunte, tai jo varžą pasirinkom 0.1 omo. Prie 1.5A įtampa bus tik 0.15V. O tokia įtampa tikrai nesujudins optoporos. Todėl pastačiau operacinį stiprintuvą kuris stiprina signalą.

Nesu labai tikras ar gerai sumasčiau schemą. Štai jos “originali” dalis:

20W LED driver circuit
Visa kita kairė pusė standartinė: 230V lygintuvas, kondikai, paleidimo grandinės, antrinė maitinimo grandinė, snuberiai…
Visas durnumas, kad schema maitinasi iš to pačio šaltinio… Maži kondensatoriai reikalingi, nes labai jau jautri bjaurybė- net parazinės srovės prilietus pirštu iškraipo parodymus. Su mažais kondikai schema lygtai pasidarė stabilesnė.

Fotkė surinkto draiverio:
20W LED driver circuit
Visos detalės sulituotos išskyrus vieną X klasės filtrinį kondensatorių. Dydis gavosi visai kompaktiškas. Gal kiek pasistengus, perdėliojus detales ir patiuninus radiatorius, viskas tilptų į taupiosios lempos futliarą. Tačiau gavosi, kaip gavosi. Mėlynas trimeris reguliuoja srovę per LEDus. Raudoni LEDai čia kaip ir likutis nuo testavimo- jie vargšeliai dirbo bandymo pelytėm, kol aš trumpinau po kelius diodus, junginėjau plokštę į tinklą ir panašiai- bandžiau imituoti visokius pereinamuosius procesus.
Norintiems pakartotį schemą ispėju- trafą reikės vynioti. Arba reikės biški perkomutuoti apvijas. Nes normaliom sąlygom, LCD monitoriaus trafas duoda 5 ir 12V. O šiam LED reikia, kad įtampa būtų kiek didesnė. Ar užteks PWM su standartiniu trafu aš nežinau.

Kiek testo filmuko:

Diodas karštas. Radiatorius- kažkoks AMD CPU radiatorius. Nėra pats didžiausias. Radiatorių reikia parinkti pagal LED galią.

Jei domins, Eagle projektas (schema ir PCB) bus paviešintas.

Labai norėčiau, kad blogo skaitytojai paanalizuotu tokio srovės feedbacko gerumą ir galimus nelaimingus atsitikimus.

OpticalHotHigh Voltage

O čia taip gaunasi, kad virš LEDo pastatai objektyvą ir projektuoji vaizdelį ant lubų:

20W LED projekcija

Aiškiai matosi vidinė šviesos diodo struktūra. 🙂

20 replies on “20W LED draiveris iš 230V”

  1. Koks diodas? O jei galima ir smulkiau: marke, spalvine temperatura, kur ir po kiek pirkai?

  2. Cia itariu bus ~7000k temperaturos.. Bjauri lavonines sviesa 🙂 Kaip tokio ledo panaudojimas apsvietimui? Aisku kalba eina apie siltai baltus ~3000k. Sakykim 20w sitas ledas laisvai pakeistu 60w kaitrine(reflektorine) lempute, ar uztektu ir 10w?

  3. Su neprijungtu feedback ir apkrovos, išėjimo įtampa apie 25V. Mikroschema pereina į avarinį režimą- tikriausiai dėl per didelės įtampos maitinime ar suveikia kokia nors kita apsauga. Mikroschema veikia “pirsčiojimais” – kiek paganeruoja, išsijungia. Girdisi charakteringas ciksėjimas iš trafuko. Dabar nepamenu, bet rodos perkrovus, ji taip pat pereina į avarinį veikimą ir laukia, kol dings trumpas. Šiaip geros šios Fairchild mikroschemos- turi daug navarotų ir labai nedaug reikia papildomų detalių, kad pasidaryti impulsinį maitblokį. Pasileidžia ji maždaug nuo 100V. Neatsimenu, bet lygtai pas ją yra ir apsaugos nuo pernelyg didelės įtampos. Beja LEDo veikimo metu mikroschemos radiatorius šaltas, ko nepasakysi apie dvigubą šotkį diodą. Ten matyt reikia nedidelio radiatoriaus, ypač jei norėtusi išspausti ne 20, o >60W 🙂

    Tai rašiau, kad schemos kairė pusė standartinė…

    Schema
    (didelis paveikslas)

    O pirmos versijos PCB atrodo taip:
    LED 20W driver PCB

    Stengiamės, aparats būtų kiek galima žemesnis:
    LED draiverio vaizdelis is sono

  4. Galvoju sukurpti su STR-F6656 čipu kažką panašaus i taviškį projektą, nes FSDM0565R nerandu ant greičio 🙂 Tik nerandu geros shemos dar.

  5. Va tokia ir bėda tų dideliu LEDų. Pasyvus aušinimas beveik neįmanomas, cree, philips, osram bent informuoja kokios nominalios ir max srovių reikšmės, o šitokiems pardavėjai pateikia tik max reikšmę, kadangi priešingu atveju jie visai neįspūdingai pasirodys pirkėjui. Taip ir gaunasi kad 5 gramų led’as su 1kg svorio aliuminio gabalu, arba – LED tarnavimo trukmė prognozuojama pagal ventiliatoriaus guolių susidėvėjimą, arba 10W led’as su 5 W galios ventiliatorium, arba LED’as – 50 Lt , o radiatorius su ventiliatorium dar plius 30-40 lt. (jei tik nesimėto keli kibirai tokių dalių namie).

  6. Nejaugi teks laukti OLED technologijos plačiom masėm? Tokio lygio kaip purškiamas OLED ar OLED segmentai pakabinamom lubom- kur galia kvadratiniui metrui nėra didelė, bet apšviestumas pasiekiamas šviesos šaltinio plotu.

  7. Levai, pamenu pas tave bloge buvo kažkada kambario apšviestumo matavimai su liuksmetru. O ar su diodais kažko panašaus neatlikinėsi ? 🙂

  8. Šaunu.
    Kiek teko bandyti – problema šviesos išskaidyme.
    Tokie diodai labai gerai tinka prožektoriams arba vietiniam apšvietime.
    Bet apšviesti visą kambarį ???
    Reikia kreipti į lubas arba uždėti gaubtą.
    Nes jeigu pakabinsi kaip elektros lemputę žemyn, tai generuos bjaurius šešėlius. O jeigu “mesi žvilgsnį” į šviečiantį diodą – tai dar ilgai akyse žiežirbukės lakstys

  9. Del sroves palaikymo tai kiek geriau nei itampa stabilizuoti,bet kaip ir minejot,atjungus apkrova smarkiai pasoka itampa,o galia diodo vistiek plaukioja,net apie10%(temperatura),galima butu kartu ivest ir itampos apribojima(tada butu galios),todel atsarga palikti butina,saltos spalvos diodai atsparus pakankamai,o siltos maziau atsparus,bet 10-15% galios atsarga yra butina visiems.Skirtingu gamybos partiju diodu charakteristikos truputi skiriasi,todel skaiciuot reik pagal leistina galia,kurios jokiu budu negalima virsyti.Dazniausiai naudojami stabilizatoriukai 431,rimtesniuose labiau stabilizuojama,pas Jus konstrukcijoje matosi,kad maitinimo isejimo diodu ausinimo nera,reiktu butinai radijatoriaus,pvz,jei naudosite lauke,vasara temperatura gali buti 30-35 laipsniai,o ziema -25 ar -30,todel detales turi dirbti tokioje temperaturoje,o tai ne visos keitikliu mikroschemos gali.Diodui kritine temperatura 70C,bet virsyti 45C nereiketu(nors gali buti ir 50C),tai tas radijatorius tik su ausinimu galetu dirbt,be ausinimo 5 kart didesnio ploto,mazdaug,nepakenktu apsauga,jei varikliukas nesisuktu ir temperatura pakiltu.Dar, ziema,kai buna atlydys ir zmones dziovina sniega :),dregme lenda ir i LED maitinimo schemas,tada ten apsigyvena kibirkstys ir buna “pukst”,nepakenktu i tai atsizvelgt,jei nemegstat papildomu nenumatytu darbu.Ivairiais LED jau prekiauja ir Lietuvoj,ir visai gerom kainom,(tik cia nekorektiska vardinti firmas).Geru konstrukciju visiems!

  10. ieskotojui: malonu už analize. Tik noriu kiek pakomentuoti. Reguliuojamas stabiltronas TL431 naudojamas kaip atraminės įtampos šaltinis. Supaprastintose schemose dedami paprasti stabilitronai + įtampos kritimas ant optoporos šviesos diodo. Šioje schemoje įtampos stabilizacija nereikialinga- čia iš esmės yra srovės šaltinis. Vienintelis įtampos ribojimas reikalingas tik tam, kad perdegus LEDui išėjimo įtampa nepakiltu tiek, kad sudegtu lyginimo diodai, operacinis stiprintuvas ir (iš kitos apvijos) flyback mikroschema. Operacinis veikia iki 30V ar daugiau- tai norma. Maksimumas didesnis. Va lyginimo diodas- jis jautrus įtampai, ypač atbulinei. Buvau įdėjęs dvigubą šotki iš ATX 12V grandinės. Sudegė (prasimušė) akimirksniu. Manau dėl atbulinės įtampos- tas diodas jautrokas, rodos 26V max. Išėjimo diodai- įtampos kritimas kažkur apie 0.6V, prie 1.5A srovės. Nepilnas vatas galios. Turi diodas laikyti ir be radiatoriaus- tačiau galutinėje konstrukcijoje diodas su nedidele skardele. Flyback čipas šaltas (20W išėjimas vietoje ~70W maksimumo).
    Dėl LED aušinimo- varikliuko sustojimo atveju nieko gero. Vienintelis sprendimas- 220V termostatas ant radiatoriaus, kokių 50 laipsnių.
    Pačią PCB kiek aplakavau- turiu karčia patirtį apie drėgmę, dulkes ir 220.

    O dėl Lietuviškų kiniško šlamšto perpardavinėtojų turiu aš labai blogą nuomonę.

    O dėl šalčio- dažniausiai veikia. Tik vieną kartą aptūrėjau pykšt dėl šalčio- susprogo originalus senoviškas Motorola impulsinis maitblokis.

  11. Ne visai i tema :
    ar galima butu padaryti dvieju spalvu – melynos ir raudonos sviestuvo klona , kuris naudojamas augalams apsviesti ?Na turbut teko matyti specializuotose parduotuvese yra toks gudrus dvieju spalvu sviestuvas, kuris , pardaveju zodziais : “labai padeda augalams augti “.
    Tik va reiktu atburti – kokios markes ten stovi melyni ir raudoni LED’ai ?
    Kox ju sviesos bangos ilgis ?
    Levai gal turi prietaisa sviesos bangos ilgiui matuoti ? Butu visai ydomu reinzhinieringu uzhsiimti.

  12. Dar vienas kanapių augintojas. 🙂
    Šiaip, iš botanikos pusės, augalui tinka visi spinduliai išskyrus tos spalvos kokios spalvos jo lapai. T.y. žalios spalvos. Pvz. augalui tinkama geltona (Na) spalva, tuo tarpu tos stebūklingos dviejų diodų lempos neturi geltonos spalvos. Jos turi tik mėlyną ir raudoną…
    Nesu botanikas, bet manau, kad tie specialūs LEDai yra apgavystė. Nes viduje stovi elementarūs standartiniai raudoni ir mėlyni diodai, o kaina tai ojojoj.
    Bangų ilgius buitinėm priemonėm įmanoma pamatuoti. Reikia susikonstruoti stacionarių parametrų spektroskopą (su prizme ar dar kaip nors). Poto susirasti du atskaitos taškus su žinomu ilgiu (vienas taškas- Na. Geltonas spindulys). O toliau jau galima išsimatuoti atstumus. Dėl tų matavimų ir rašiau apie “stacionarų” spektroskopą. Kur vaivorykštė nejudėtų nuo žiūrėjimo kampo ir būtų galima matuoti jos ilgį.

  13. P.S. Cia idomus atsakymas i klausima apie augalu lempas is omnitel. news’u:

    Kol kas neverta. Spektras, galingumas, kaina….min. atstumas iki augalu ir
    t.t.

    Ka tik grizau is http://www.hortifair.nl/en/
    LED kols kas mada. Funkcionalumo ir ekonomiskumo 0. Kol kas tik daromi
    testai kaip papildomas pasvietimas prie paprastu Na lempu.

    LED:
    http://www.hortifair.nl/en/exposanten/e … product=17

    Konkreciu atveju kalbeta su http://www.valoya.com/
    Tevai – ukininkai, vaikai – LED propaguotojai.
    Siemet daro bandymus, tikisi, kad rezultatai bus pozityvus.
    Rezultatus paskelbs savo puslapyje.
    Produkto kainos kol kas astronomines.

    Anot paciu gamintoju, iki ekonomiskai pagristu LED reikia laukti dar metus
    5.
    Nors visi gamintojai savo stenbduose kazka su LEC turi.
    Siandien apsvietimo technikos gamintojui netureti LED – nemadinga ir
    ivaizdzio zlugdymas.

    Olandai LED zemes ukyje lygina su LED audi zibintuose. Naudos 0, bet
    netureti – nevalia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *