Radijas WiNRADiO G313e

Radijas WiNRADiO G313e (extended 9kHz-180MHz) – tai dar vienas grobis iš kariškių. Tai skaitmeninė- programinė radija (software defined radio- SDR). Jungiasi prie kompiuterio per USB lizdą. Pati radija atlieka tik priėmima ir signalo dažnio numušimą iki kompiuteriui suprantamo ir onboard DSP padaro duomenų srautą. Toliau tuos duomenis konvertuoja-demoduliuoja softas kompiuteryje.
WiNRADiO G313e
Čia radija numesta ant palangės, kiek toliau nuo kompiuterio ir kitų trugdžių šaltinių. O pats fabrikinis softas atrodo taip:
WiNRADiO G313e
(vaizdas išsididina). Čia kažkokie Kauno taksistai šnekasi.

Aišku radija papuolė neveikianti. Kompas ją kartais matydavo, tačiau radijos softas jau nesusišnekėdavo. Panašu, kad USB čipas dar kiek veikė, bet skaitmenis signalas jau nebedasimušdavo.
Kriepiausi į gamintoją, atsiliepė iš Slovėnijos. Remontas sakė kainuos apie 300€… jo, kiek daugokai. Gamintojas liepė paleisti diagnostinį softą, tačiau softas nieko gero nepasakė. Tačiau gamintojas užsiminė: maybe some capacitor failure… 🙂 Yeah, mes nemanėm, kad tokiose radijose kurios TIEK kainuoja bus sudėti šūdini kondikai. Darome skrodimą. Beja, korpusas padarytas iš tokių įdomių aliumininių segmentų.

WiNRADiO G313e
Čia skaitmeninė ir maitino dalis. Matosi 7805 stabilizatorius, MCU, Xylinx CPLD, Analog devices čipukas, Texas Instruments USB ir RS232. Taip pat, nedideli 8 kojų stabilizatoriai.

WiNRADiO G313e
Čia aukštadažnė pusė. Čia kiekviena plokštelė gyvena savo “narvelyje”. Matote kairėje viršuje tantalą aukštyn kojom? Čia taip iš “fabriko”.

WiNRADiO G313e
Labai nustebino šitas technologinis sprendimas. Čia 5V grandinė. Čipas po apačia RS232 keitiklis, ta pati grandinė eina ir į Microchip MCU. Ore kabantis kondikas gal ir nieko, bet kai uždaromas korpusas. Kondikas nusispaudžia ir lupa prilitavimą į viršų. Todėl nusirovė ne tik pats, bet ir perskėlė keramikinį kondensatorių po apačia. Labai gerai, kad nenurovė takelius. Deja šitas kondensatorius neturėjo įtakos radijos veikimui. Ir dar priedo čia 100μF, 16V kondikas.

Gedimas slypėjo čia:
WiNRADiO G313e
(nuotrauka pasididina)
Prie 7805 stablizatoriaus, kur tvirtinasi varžtu, stovi mikroschema pažymėta strėliuke. Šalia kondensatorius B (tai 7805 aprišimas) ir kondensatorius A, kuris jau šios mažos mikroschemos – stabilizatoriaus išėjime. Tai 3.3V stabilizatorius skaitmenai. Tikrai mikroschemai E ir kogero F. E- tai Xylinx CPLD, o F tai USB. Bent jau strėlės rodo į tą patį 3V “railą”. Taigi, ties abiem stėlėm oscilografas parodė kaip minimum 0.5V pulsacijas, tiksliau pastovų generavimą. O įtampa… nu kažkur apie 3V. Koks gi kondikas stovi ant 3V šynos? Ogi tas pats, 100μF ir 16V. Ir jis FAIL. Kondiką A pašalinau, vietoje jo įdėjau… tokį patį 100μF 16V tik jau polimerinį kondiką. Kodėl, todėl, kad žemesnės įtampos čia fiziškai netilpo. O ir polimeras pasistatė žymiai aukščiau, nes negalėjau prieiti prie šios PCB apačios. Papračiausiai kad prisimušti, reikėtu nulupti visas prilituotas aukšto dažnio plokšteles. Kad būtų rimčiau, pridėjau dar vieną kondensatorių prie E mikroschemos strėliukės. Tokį simbolinį mažyčiuką elektrolitą.
C kondensatorių pašalinau kartu su sulaužyta keramika. Vietoje komplekso sudėjau 1μF keraminį SMD. Gal reikėjo paieškoti 5 ar 10μF keramikos (nuo video plokštės), tačiau radija atsigavo ir nenorėjau knistis. Nors tikrai norėtusi tuos 16V kondikus pakeisti geresniais. Tačiau kaip minėjau nelabai ardosi.

Dar reikėtu pakeisti tą ventiliatorių. Nors jis su tikrais guoliais, bet kaukia labai stipriai. Bet čia į ateitį žvelgiant.

Papildymas. Pagaliau pavyko pagauti skaitmeninę radiją:
DRM radio winradio
Tai kažkas iš Indijos (GOS IV), groja ant 9950kHz. Su mano surogatine antena kiek trukinėja signalas. DRM demoduliatorius piratinis, padėjo draugai rusai iš interneto.

7 replies on “Radijas WiNRADiO G313e”

  1. kazin niekas neprades paistyt, kam to reikia, kai uz 20$ gali gaut “ta pati” ? 😀 sveikinimai su nauju zaislu, nebent noresi atsikratyt, norinciu tikrai atsiras 🙂

  2. viskas padaryta taip kad neimanoma butu pataisyt,vienu zodziu vienkartinis daikciukas,su graziai sulituotom mikroschemomis.Levai kokia litavimo stotele naudoji? tik nesakyk kad su pajelniku paprastu :O

  3. Taigi iš kariškių. Jie kartais išparduoda šlamštą. Tik jie parduoda maždaug taip- vienas sandėlys=vienas lotas.

    Iš vieno tokio pirkinio radau Amerikos armijos SINCGARS radio stotį su sulaužytu rageliu ir be batarkių. (kažkuri iš RT-1523).

    Panaši į šitą:
    SINCGARS
    tik antenos nėra.

    Iš kito- R&S ESM2 ir šitą Winradio.

    O rusiškos… nu jos tokios didelės, kad tik gabalais eina. O štai remontiniai paketai kartais patenka į http://kromelis.savel.org

  4. o kad kromelis vel veikia, tai nei zodzio niekur nemaciau 🙂 oi toli grazu cia iki darymo, kad nebutu imanoma pataisyt/nukopijuot.

  5. uz protinga kaina paimciau WiNRADiO G313e.

    Prašom apibrėžti SAVO proto ribas :)Admin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *