Canon skanerio “kamera”

Dabar galima nusipirkti tokius primityvius ir pigius skanerius. Panašius skanerius naudoja ir visokie printeriai- “kombainai”. Nesvarbu kas juos gamina, tačiau jų “jutiklis”, o tiksliau, vienos linijos kamera tikriausiai bus pagaminta Canon firmoje.
Anot datasheeto, tai “The contact-type image sensor unit consists of a rod lens array, RGB LED, light-guide and a substrate on which a line Sensor is mounted.”. T.y. visa eilė mikro lęšių, o gal tik šviesolaidžių, optinio šviesos paskirstymo elemento, RGB LEDų (kurius prieš šimtą metų jau aprašiau labai senam poste) ir labai labai ilgos bekorpusinės mikroschemos.
Seniau niekur neradau datašyto. Dabar jis laisvai prieinamas. Todėl, pasinaudojės ARM procesoriuku kaip taktinio ir sinchronizacinio signalo tiekėju prijungiau vieną “linijinę kamerą” prie oscilografo:

Canon scanner sensor hack
(foto pasididina)

Valdymas labai paprastas- pajungiam maitinimą (3V), pixel clock – max 4MHz, “kadro sinchronizacija” – kas 5 ar 3 tūkstančius pixelių, MODE režimą į žemę arba Vcc- taip persijungia rezoliucija. O informacija nuskaitom per vienintelį “out” kontaktą- ten analoginis signalas, max kažkur 800mV.
Vref aš niekur nepajungiau, ten yra kažkoks signalas pagal nutylėjimą. Nors šiaip reikėtu ten duoti signalą.
LEDų nejungiau, ten reikia arba 30 arba 50mA srovės.

canon scanner sensor timing diagram
Raudona rodyklė rodo pradinį “juodą signalą” kuris yra užtamsintas hardwariškai- ten rodos kažkur apie 80 pixelių, poto eina “video signalas”. Aš “sinchro” signalą dariau per greitai, bet sensorius puikiausiai veikia- oscilogramoje matosi kažkur pusė “liniuotės”.
Mano turimam datasheete nėra tu žaliai pažymėtu pikų. Gal tai naujas modelis? O gal paprasčiausiai blogas sensorius- aš ji gi pakėliau iš šiukšlių kalno.
Pirma žalia rodyklė- mano pirštas, antra-trečia tas MP3 grotuvėlis- žiūrėti pirmą nuotrauką.

Dar nepatikrinti spėjimai- kuo lėčiau skaitai informaciją, tuo labiau “jautresnis” daviklis. Čia taip pat kai foto ir video kameroje- kuo daugiau fps (ar trumpesnis šlaikymas), tuo didesnio apšvietimo reikia.

Kad panaudoti praktiškai, reikia gana greito ADC ir daug RAM.

P.S. Tai ARM straipsnis numeris 13.

2 replies on “Canon skanerio “kamera””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *