5MHz etaloninis generatorius

Tiesa, jis nėra toks jau tikslus etalonas, bet buitinėm reikmėm sueis. Kai dariau prietaiso panelę, tai tame prietaise buvo sumontuotas 5MHz generatorius. Jis naudojamas kai staiga reikia pasitikrinti, ar koks dažnuminis prietaisas nenuplaukė į dausas. Senasis generatorius buvo padarytas naudojant senas tarybines TTL mikroschemas ir aišku davė stačiakampį su visom privalomom harmonikom. Jau planavau į perdarytą prietaisą kišti tą generatorių, bet poto … užmyniau ant tos schemos ir ji trakštelėjo. Todėl prietaisą surinkau be generatoriaus. O dabar labai labai neskubėdamas nutariau padaryti tą generatorių per naujo. Tik dabar užsinorėjau gražios sinusoidės. Internete radau keletą schemų ir naudodamas archaine pjaustytos plokštelės technologiją pradėjau dėlioti generatorių. Viena schema nesuveikė, kita schema nesuveikė, poto pakeičiau vieną tranzą ir kažkaip netyčia jau užfiksavau kažkokius elektros virpesius- traukulius. Tačiau schema pirmiausia buvo labai silpna energetiškai- reikėjo išėjimo stipriako. Poto užtikau harmonikas. O poto, kai sumontavau filtrą pamačiau, kad reikia didesnės amplitudės.
Taip gimė šis prietaisiukas:
5MHz etalonas
Kai dažnio stabilizatorius panaudotas labai gražus auksinis 5MHz kvarcas iš senos tarybinės matavimo technikos. Paprastai tokie būna sukišti į termostatus, tačiau man užtenka ir tokio tikslumo.

Pati schema gavosi maždaug tokia. Ją paišiau jau po surinkimo ir gal kur nors ką nors praleidau. Kai kurios detalės nereikalingos, tačiau jos liko schemoje po eksperimentinio montavimo ir aš jų nepašalinau.
5MHz kvarcinio generatoriaus schema sinusoide
(schema pasididina)

Ant pirmojo tranzo surinktas generatorius, kuris duoda nelabai švarią sinusoidę. Tačiau to generatoriaus išėjmas labai jautrus, todėl ant antro tranzo padarytas emiterinis kartotuvas. Iš jo signalas papuola į low-pass/high pass filtriuką kuris pasigimdė be jokių skaičiavimų. Filtras nelabai geras ir jis žiauriai nupjauna signalo lygį. Todėl stovi operacinis stiprintuvas kuris užkelia signalą iki normalesnio. Pakeliui dar suformuojamas šioks toks DC poslinkis, kad operacinis neapipjaustytu signalo. Antras operacinis- buferis. Jis pilnai izoliuoja išėjimą nuo stiprinimo ir niekas iš išorės per daug negadina signalo parametrų.

Gavosi toks signalas:
kvarcinis generatorius sinusoide
Mano oscilografe yra primityvus dažnio analizatorius, tai va jis čia jau nebeužtiko harmonikų. Bet jų tikrai turi būti.

Biški apie detales. Rezistorius dėjau visokius, bet pagrinde 1.5K, 22K, 100K, 47K ir panašiai. T.y. kas papuolė po ranka. Kodikai arba kokie papuolė ant stalo (t.y. šrotas) arba 52pF (ju kažkur daug gavau).
Pirmas tranzas BC945 iš ATX maitblokio, antras KN2222A iš kažko išplėštas. Va operacinis nėra standartinis lengvai surandamas: tai Texas Instruments /National LMH6655. Oho:Low Power, 250 MHz, Low Noise Amplifier… Bet aš juos nulupau nuo kažkios prabangios plokštės.
Plokštė maitinasi nuo 12V (tai operacinio maksimumas), tačiau veikia ir nuo mažesnės įtampos.

Schemoje nepavaizduoti filtriniai kondikai ir droselis.

2 replies on “5MHz etaloninis generatorius”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *