CRT2 arba klijavimo pamokėlės

Kiekvienas nepabaigtas aparačiukas, ypač stiklinis, turi tendencija kur nors nukristi ir sudužti, laideliai turi tendencija nutrukti… ir panašiai. Senesnės žinutės ekraniukas pasirodė toks fainas, o ir reikia pasimokyti klijuoti organinį stiklą, todėl nutariau padaryti mažytę permatomą dėžutę šiam kineskopui. Kiek pasiautėjau Corel Draw programoje:

minit CRT TV monitor CCTV crystal clear case
Ir gavau visą kalną puzlės gabaliukų.

Tokius organinius-pleksiglasinius-akrilinius stiklus reikia klijuoti specifiniais klijais. Senais gūdžiais laikais buvo naudojamas dichloretanas (sako jis nuodingas ir karcirogenas). Tačiau aš tai laikais tokio nuodo negavau. Užtat gavau dar geresnio nuodo- chloroformo. Jis kol kas geriausiai tirpino organinį stiklą. Šiais europizacijos laikais manau ir chloroformo negausi. Todėl teko kreiptis į “saulėto miesto kompaniją” ir pabrangiąją nusipirkti klijų:
minit CRT TV monitor CCTV crystal clear case
Kadangi tokios kompanijos nesismulkina, tai jie pardavinėja po kilogramą klijų. O kai Levui knieti, tai jis irgi nesismulkina ir moka šimtus litų už klijus. Tai ACRIFIX® 1S 0117. Tai labai skysti klijai kurie reikalauja labai gero plastiko suleidimo. Deja mano lazerio pjovimo kokybės beveik neužtenka, todėl kogero reikės pasidaryti kitą buteliuką tirštesnių klijų su užpildų. Juolab, kad kilogramą klijų sunkiai išnaudosiu.

minit CRT TV monitor CCTV crystal clear case
Gaunasi toks va dėžiukas, jos galas atsišriubuoja ir galima ką nors sudėti ir vėl uždaryti. Klijuodamas kiek sužinojau apie klijų sąvybes ir manau tik praktika padės man pasiekti tobulesnes siūles.

minit CRT TV monitor CCTV crystal clear case
Poto gana sunkai kišam elektroniką į dėžutę. Varžtelių tvirtinimas čiut nesugriovė viso projekto, nes čia kiek pavedė erdvinis mąstymas ir PCB su kineskopu vos vos pralindo pro vieną vietą. Ateityje reikės atidžiau galvoti apie surinkimo seką.
Papildomai sumontavau BNC jungtį, standartinę POWER jungtį ir 7805 stabilizatorių, kad monitoriuką būtų galima demonstruoti su beveik bet kokiu maitinimo šaltiniu.

Štai viską sujungiam ir jau veikia:
minit CRT TV monitor CCTV crystal clear case
Ten vėl selfis, tačiau tokio dydžio nuotraukoje nieko nesimato.

minit CRT TV monitor CCTV crystal clear case
Vaizdelis iš šono, matosi visos monitoriaus žarnikės.

Ir man negaila: CRT monitoriaus dėžutės lazerio pjaustymo šablonas . Tiesa, nelabai kam ir reikalingas failas. Tačiau visada galima bent jau apžiūrėti kaip aš sumasčiau viską sudėlioti. Brėžinyje nėra nubraižytos skylės BNC ir POWER jungtim. Čia gavosi todėl, kad pjaudamas skylutę dar nežinojau kokias jungtis dėsiu ir kaip tas galas bus užbaigtas.

9 replies on “CRT2 arba klijavimo pamokėlės”

  1. Ar nesutrūkinėjo stiklas tose vietose, kur lazeriu pjauta briauna kontaktuoja su klijais?

  2. Su šitais klijais kol kas netrukinėja. Mano turimas “organinis stiklas” ypač skilinėja nuo izopropilo alkoholio. Taip pat ir nuo pentaftalinių dažų ir kogero acetono.

  3. Tik sakau, kad galima ir mažesniais kiekiais nusipirkt (nežinau ar tik tą vieną turi, ar ir kitus, puslapyje nerašo, o kai pirkau paėmiau tą, kurį pirmą padavė). Dėl tirštumo, taip iš akies žiūrint, panašus kaip lako, tai yra, gan skystas. 117 turėtų išvis kaip vanduo būt.

  4. o kiek galios reikalauja is maitinimo saltinio sitas CRT? Nejaugi tiek mazai, kad net 7805 paveza.

  5. Levai, pabandyk klijų organiniam stiklui pasigaminti turimo organinio stiklo miltelius/gabaliukus ištirpindamas 646-ame tirpiklyje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *