CRT

Dabartiniais LCD, oLED, amoLED ar net plazma laikais man kartais užeina depresinė psichozė ir pradedu nostalguoti dėl senoviškos technologijos. Tai išlenda raudoni šviesos diodai, tai VFD, tai net NIXIE ar kitokios lempos. Dabar panostalguosim apie CRT (angliškai Cathode Ray Tube), musiškai- kineskopai. Tačiau dar tikriausiai daugelis atsimena ar turi visokius CRT televizorius, todėl apie juos nieko ir nepaišysim. Prisiminsim juodai-baltą technologiją ir atitinkamus kineskopus. Deja, namie aš neturiu jokio Šhiljalio, vienintelis daiGtas su CRT tai Apple Macintosh SE su nulėkusia atmintim. Todėl panagrinėsim kiek keistesnės formos kineskopus.

Pradžiai va šituos:
CRT viewfinders
Kairėje kineskopiukas iš Sony 8 kameros, per vidurį kažkas nuo Panasonico (triubelės kodas M01KGG007WB) ir dešinėje kogero moderniausias modeliukas iš nežinomo šaltinio.

Vidurinis kineskopas papuolė pilnai nurengtas. Dešininis moderniausias neveikia- arba jau buvo blogas arba aš pats supleškinau. Sudegė eilučių skleistinės tranzas. Pakeičiau tuom kuo turėjau- viskas veikia, gavau per nagus stipriai, tačiau kineskopas nešviečia. Visi signalai ir įtampos yra, schema pati paprasčiausia ant BA7149F… Net neaišku ar užkaista katodas- jis turi kažkokią varžą, bet iš trafuko ten teko vos vos įtampos. Arba bloga tranzą įdėjau arba kažkas atsitiko. (Stovėjo tikriausiai 2SC4132-R). O gaila, nes kineskopas su kvadratiniu galu ir pats trumpiausias.

O štai Sony produktas, pats didžiausias puikiausiai veikia. Jam maitinimui tereikia 5V.
Sony viewfinder

Keletas selfių:
CRF viefinder stand alone using as TV monitor
(tie juodi brūkšniai dėl skleistinės dažnio sutapimo, šiaip, akutėmis ten viskas labai gražu ir labai ryšku)

Dabar kitas kiek kitoks kineskopas-iš durų telefonspynės. Jo specifika- kineskopo šoninė konstrukcija ir rodymas ant kreivo ekrano.
CRT telefonspynės ekranas video phone CRT as monitor
Čia įdomumas tame, kad ekranas nėra iš sulieto stiklo- ekrano stikliniai elementai suklijuoti kažkokia epoksidine derva. Ir ta derva jau kažkiek dešimtmečių puikiausiai išlaiko vakuumą. Kitas pastebėjimas, kad šitas ekranas labai jautrus elektrostatiniam laukui. Neveltui jis originaliai stovi už papildomo stiklo. Jei prikiši pirštą prie ekrano plokštumos, vaizdas iškarto išsikraipo.

Keletas hipsterinių selfių:
selfies on CRT screen
Menininkai-hipsteriai tikriausiai daug vargtu su instagramo filtrais kol pasiektu tokį efektą… 🙂

Receptas paprastas- sena security kamera, sena telefonspynė su ekranu, 4 dienas neskusta barzda, vaizdas žiūrint į apačią, kad atrodytu riebesnis snukis ir aišku 100 metų senumo muilinė iš šiukšlyno.

4 replies on “CRT”

  1. PCB plokstes tokios mazytes, pamenu kai budamas 5m amziaus ardziau „Taura“ tai ten bent dvi ar trys didziules PCB buvo, mikroschemu lyg nebuvo, tik lempos, daug lempu ir tranzistoriu, kazin ar ten puvo tik varzas ir kondikus galejau pritaikyt, kad ka nors susikosntruociau is „pasidaryk pats“ knygutes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *