Babelio biblioteka

Kažkada, labai senai aš skaičiau trumpą fantastinį apsakymą, kaip kažkur kosmose rado biblioteką kurioje buvo sudėtos knygos su visais teksto variantais. Man tas apsakymas pasirodė labai naujas ir įdomus. Jis paliko įspudį ir privertė susimastyti apie matematiką, kosmologiją ir šiaip filosofiją.
Neseniai gulinėdamas ant sofos ir žiūrinėdamas bet kokius filmukus užšokau ant VSause filmuko apie babelio biblioteka. Ir ten paminėjo, kad internete jau yra ši biblioteka. Biblioteka kur egzistuoja bet koks rašytas tekstas (lotyniškom raidėm), bet koks, netgi dar neparašytas. Ši biblioteka net turi paiešką ir galima susirasti bet kokį tekstą. Netgi šitą postą apie biblioteką kur dabar parašiau… Ar tai ne įdomu?

https://libraryofbabel.info/bookmark.cgi?tecvheoniq22

Va linkas! 22 puslapis, knygos pavadinimas tecvheoniq

13 replies on “Babelio biblioteka”

  1. Oho, nieko nesupratau…matyt senstu.. Bet prie to pacio priminei, man trumpa apsakyma, kuri paskaityciau vel, jei zinociau, kaip rasti. Ten veiksmas vyko…ale zmogelis rado dezute, kuri pilde visus norus (jis taip mane), tipo gaudavo visokius daiGtus, kuriu panoredavo…kol, neatsirado ale kazkokie policininkai ir nesueme jo. Pasirodo ten buvo materijos generatorius, kuris pagamindavo viska ka noredavo….bet uz ji reikejo susimoketi….na kadangi jis kazkokio fantastinio pasaulio pinigu neturejo….tai jam skyre bausme, atidirbti uz viska kasyklose 17000 metu ar kazkiek…..o pasibaigia apsakymas, kai jis sako, bet zmones tiek negali isgyventi…o sako, tu neprasei is generatoriaus nemirtingumo? Tiek to sako, mes tau ji nemokamai suteiksim…tipo isveskit ji darbam

  2. Taip, atsimenu šitą apsakymą. Tačiau nesugebu atkur kur skaičiau. Apie 90% tikimybė, kad tai Eridano knygutėje.
    Ten kur išgabeno dirbti kasė marmurą, ir ten ironiškai paminėjo, kad visi, kurie gauna mašinėlę pirmiausia užsisako rūmus iš marmuro ir dėl to didelė jo paklausa. Ten dar buvo, kad mašinėlę aptarnauja tik kažkokios klasės žmones, ir tas žmogelis patvirtino kad tai jo klasė. Šiaip, linksmas apsakymas.

  3. Kazkaip prisiminiau istrauka is kazkokio filmo. Jame buvo bandoma apibrezti, kas yra begalybe. Kaip pavyzdys panaudota tai jog jei prie rasomos masineles pasodinsi bezdzione ir ji atsitiktine tvarka spaudines klavisus, tai begalybeje bus momentas kuomet bezdzione parasys Sekspyro sonetus.

  4. Man rods ne Eridanas. Man rodos ten buvo kazkokia plona knygute, kurioje buvo trumpi fantastiniai apsakymai, ir po apsakymo mokslinis to reiskinio galimas paaiskinimas. Ten buvo apsakymas apie laiva sudaryta is dvieju galinciu nutolti daliu, kuris “bando” smigti i zvaigzde ir tik deka to issitempinejimo besisukant pavyksta nusimuilinti. Apie kontakta su ateiviu, kur zemietis pralosineja ir kauliukais ir biliarda, tik sachmatus laimetu, bet kontaktas nutruksta. Apie kamuoliuka, kuris materializuoja daiktus, bet jam pabosta…ir zmogenas ji filosofiskai itikineja, kad jis patirtu “gaminimo” dziaugsma. Gal kas pisimins tokia knygiukste.
    Man rods, kad joje ir tas anksciau paminetas apsakymas

  5. Jei ne eridanas, tai vadinasi knygutė išleista ~90-taisiam dešimtmetyje. Kelios tokios guli pas mane kaime. Jei nežmiršiu, tai savaitgaly pažiūrėsiu.

  6. Tikrai ne Eridanas, ne Fantastika.Detektyvai ir ne 90 metai.

    “Drasiųjų kelių” serija, 1968 metai, R. Šeklio fantastinių apsakymų rinkinys “Trys Beno Baksterio mirtys”, pats paskutinis apsakymas – “Šis tas veltui”.

  7. Geras….perskaiciau. Matyt buvo senai skaitytas tas apsakymas. Kazkaip pilkosiose lastelese buvo uzsilikes kitaip. Matyt mano senas vidinis lempinis kompas interpretavo savaip. Bet nepaisant to, jauciuos is naujo irases i savo galva sena teksta….nors ir perfokortu pavidalu.
    Ps. Atsiprasau uz fluuuda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *