F*****g solder bridge

Kai Kinai pagamina PCB dešimtimis, tai kartais atsiranda noras palituoti urmu. Čia vienam projektui pagimdytos PCB:
solder bridge
Technologija tokia, kad prilituojama sunkiausiai lituojama detalė- šiuo atveju ATMEGA48V10 super-duper korpuse. Poto prilituojamas minimalus detalių kiekis- 4 rezistoriai ir jungtis. Tada jungiama prie programatoriaus ir leidžiama diagnostinis softas.

Keturios plokštės veikė be problemų, o štai viena užkeikta. Užsiprogramuoja viena kartą, o toliau čipo signatūrą nusiskaito tipo 000102 ar kažkas taip. Visos kojos Z. Nu gal blogas čipas papuolė- gi čia visur šrotas eina. Prilituoju kitą mikroschemą. Ir vėl tas pats. Ir po gana daug smaukymosi dašuto pažiūrėti ir kitas kojas- pasirodo RESET koja užtrumpinta į žemę. Visaip žiūrėjau, bet vistiek neradau. Tada nusprendžiau gadinti schemą- kad galimas solder bridge pasirodytu visu gražumu. Pasiėmiau pakrauta ličio akumą ir pajungiau į reset laidą… tik kažkur (net nesupėjau pamatyti) ššššššš ir rezetas atsistatė. Dabar normaliai programuojasi. Ir jau išėjimai veikia. Išskyrus vieną… Vėl skambinismas parodė trumpą jungimą į žemę. PCB primityvi- tikrai nėra problemų.
Įdėmus stebėjimas per mikroskopą parodė anomaliją:

solder bridge
Dėl grubaus pakartotino litavimo kiek apsinuogino čipo PCB dalis ir kampinė koja nematomais siūlais susijungė su kampu. Matyt metalas kiek įsigėrė į PCB kraštą.
Krapštymas nepadėjo… padėjo vėl akumas. Šįkartą net žiburiuką pamačiau. Kaip tik ten kampe. Po elektrošoko schema puikiausiai veikia. 🙂

Va toks nekorektiškas diagnostinis triukas.
Teko atsiprašyti nulituotos mikroschemos ir krapštyti ją iš šiukšlių dežės.

2 replies on “F*****g solder bridge”

  1. Kas per prietaisas, jei ne paslaptis?
    Panašu į kažkokį žingsninių variklių valdiklį.

  2. Taip, šita plokštė gali valdyti ir žingsninį variklį. Tai universali plokštė su serial jungtim ir 8 išėjimo mosfetais.
    Panaši į šitą:
    http://www.vabolis.lt/2011/02/27/ataskaita-2/
    Tik ant PCB dar pridėtas RS485 transiverio čipukas, keli LED diagnostikai, įtampos stabilizatorius, transilai ir diodai kurie “rekuperuoja” energiją į maitinimą.
    Mosfetai mažiukai- šiuolaikiniai, panašiu į SOT-8 korpusu. Tik su termo padais. Naudojau gana mažos įtampos tranzus, bet su laikomom didelėm srovėm, nes mano naudojamos apkrovos mažavoltės.
    Renesas RJK0305DPB arba RJK0302DPB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *