Nešiojamas lituoklis

Trumpas pasokojimas kaip kinai užmuša konstravimą nors kartu ir labai palengvina gyvenimą.
Kartais nuo karto visokie bendradarbiai sužino (nors ir labai slepiu), kad moku lituoti ir prašo ką nors pataisyti. Dažniausiai apsimetu, kad neturiu lituoklio ar lituoju su netransportabilia litavimo stotele. Tada jie traukia visokius lituoklius- nuo tarybinių “kirvių” iki kiniškai-lenkiškų nesamonių. Su bet kokiais antgaliais. Tiesa dar turiu kažkur Veller lituoklį, bet jis perkaista- gal skirtas bešviniam, o gal koks neaiškus. Tačiau ir veleris nepatogus ką nors teisingai sulituoti. Todėl vieną vakarą besiblaškydamas po kiniškus internetus nutariau nupirkti kažką naujo. Ir kartu pakonstruoti.

T12 lituoklis soldering iron
Tai buvo net keli siuntiniai ir palaidų dalių: 24V maitblokis, dėžutė, lituoklio laikiklis, kontroleris su OLED ekranu (nepernešu neinformatyvių LED) ir kelis lituoklio antgalius kartu su kaitinimu ir matavimu.

T12 lituoklis soldering iron
Kas tai yr? Dešinėje mano litavimo stotelės lituoklio konstrukcija- kaitinimo elementas su termo jutikliu (tas baltas cilindriukas) ir keičiami antgaliukai (kur kiniškas numiro iš karto, o prisitaikė kažkoks kogero veleris).
Nauja koncepcija- T12 litavimo “modulis”, kur kaitinimo elementas, pats antgaliukas ir matavimas intergruota į vieną moduli (kairėje).

T12 lituoklis soldering iron
Pats lituoklio “kotas”. Čia turi būti dar vibracijos jutiklis (kurį neteisingai prilitavau) ir kompensacinis koto temperatūros jutiklis kurio pas mane nėra ir dar priedo jo nepalaiko turimas kontroleris.

T12 lituoklis soldering iron
Viskas vos tilpo į kinišką dėžutę, nes maitblokis kiek ilgesnis, o ir 230V lizdas (su saugikliu ir jungikliu) irgi gana didokas. Teko biški papielinti. Dėžutėje dar reikėtu suorganizuoti groteles vedinimui ir tikrai numatyta tiesioginis šilumos nuvedimas į korpusą.

T12 lituoklis soldering iron
Pirmi įspūdžiai- jis kosmiškai greitai užkaista! Ne minutės ir net ne dešimtys sekundžių. O daugiau dar nėra. Reikia biški normaliai palituoti ir pažiūrėti kaip elgsis tie ala Japoniški antgaliai ir kaip kais maitblokis. Tikriausiai nepridarys jis man problemų.

Tiesa, pakeičiau vieną schemos elementą (beja taip padaryta ir mano litavimo stotelėje)- lituoklio antgalis įžemintas ne tiesiogiai, o per keliasdešimt kiloomų rezistorių. Tai daroma tik tam, kad nebūtu fejerverkų palietus kokį fazinį laidą. O per keliasdėšimt kiloomų puikiausiai nutraukiamas visas elektrostatinis krūvis.

11 replies on “Nešiojamas lituoklis”

  1. Visi pirkiniai, nelabai ieškojau pigiau. Beja, pirkti surinktą kogero pigiau:

    1. Maitblokis – € 6,84
    2. Rankenėlė, laidas, kištukas – € 8,02
    3. Trys T12 litavimo antgaliai – € 8,46
    4. Dėžutė, kontroleris su OLED ir kištukas – € 19,28 (va čia aš permokėjau, nes kažka supainiojau)

    Viso: 42,6. Perkant iškarto, gaunasi apie 45 ir vienas antgalis.

  2. Prieš kokį pusmetį ar metus kažkaip neužmačiau tokio su OLED, tai susirinkau su LED, o šito meniu labai jai gaidiškas, geriau nepirkit tokio…. Žiūriu jau ir kitų angalių atsirado, kai pirkau buvo tik K arba pirk jų 10 už 40$

  3. Nešiojamas, nes galiu paimti ir nusinešti, o stotelė su savo orapute labai jau didelė. Nors galima vietoje maitblokio prikišti Liion batarkių ir bus iš viso mobilus (firmwarėje numatyta net akumų apsaugo nuo iškrovimo).
    Nešiojamas, nes kartais reikia nusinešti kur nors ir ten palituoti- kokį kinišką prietaisą, nulupta lizdelį ir panašiai. Prašo dažniausiai sulituoti ką nors smulkaus arba kur reikia pagalvoti. Tikrai nelituoju “ant lauko” kokius nors auto laidus.

  4. Lituoju smulkmes ir tsop’us su tokiu kiniečių stebuklu TS100 (draugo rekomenduotu)… Tai apie svajones pirkti visokius “švelerius” pamiršau…. Galvoju padaryti, kad jis nuo kokio powerbanko per kokį keitiklį pavalgyti gautų…ne reklamuoju, bet jis yra kažkoks, sakykim 88 pasaulio stebuklas

  5. Jau metus panašų į tokį naudoju. Kai kurie antgaliai “nelimpa” taip gerai kaip seno gero rusiško. Taigi kai reikia palituoti storesnius laidus, ar didesnis vario plotas – išsitraukiu seną lituoklį. Galios(naujas) jis turi, bet labai dažnai reikia valyti antgalį. Gerai tinka drėgnas medvilnės skuduras. Labiausiai patiko smd plonas antgalis – šis pasiteisino. Aš jam panaudojau seną HP notebuko maitblokį-pakėliau įtampą, išmečiau plastmasinį korpusą(su juo netilpo).

  6. Sveiki,
    Gal kas ką į temą patars… Turiu stotelę CONRAD ST-50D, nusibaigė kaitinimo elementas, originalų gauti sudėtinga, o ir kainos didelės. pažiūrėjau jog visualiai labai panašus kinietiškas hakko. Nusipirkau. pasirodo originaliam lituoklyje sensorius ir kait. el. sujungti nuosekliai ir panašu jog temperatūra pamatuojama tais momentais kai stotelė nekaitina (tik 2 laidai iki lituoklio). pabandžiau pajungti hakko nuosekliai sensorių ir kait. el., realiai lygtais veikia, bet temperatūra visiskai meluoja (rodo 350 laipsnių, kai realiai yra nepilni 100) ar gali būti jog naudojami skirtingi sensoriai? Blemba darbymetis o be stotelės likau…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *