Pt100 nuskaitymas

PT100 tai termorezistorius, kuris gana tiksliai matuoja temperatūrą. Skaičius 100 sako, kad prie 0℃ rezistoriaus varža yra 100Ω. O raidelės Pt sako, kad pirmieji šio rezistoriaus variantai buvo padaryti iš platinos. Ar dabar ten yra tos platinos aš jau nežinau. Bet seni tarybiniai termorezistoriai viduje turi labai labai plonos platinos vielos. Keičiantis temperatūrai keičiasi ir tos vielos varža.

O kaip nuskaityti tuos varžos omus? Pirmi pasiguglinimai parodo:

schemos

Čia visdėlto blogos schemos… Schema kairėje, jungimas prie mano nemėgiamo arduino. Paduodam elektrą per rezistorių ir matuojam su ADC parodymus. Atrodo kad viskas paprasta? Bet neteisinga- pirmiausia, per Pt100 rekomenduojama srovė iki 1mA. Čia 5.5mA ir pats termistorius jau nuo srovės kaista. Antroje schemoje srovė jau pamažinta ir kad ADC kažką matytu, pastatytas operacinis stiprintuvas (su 31 karto stiprinimu). Kaip ir logiška, bet deja, ne. Pt100 termistoriaus varža kinta tik keliasdešimt omų: prie 100℃ jis 138.5. Matuojant nuo 0℃ iki 100℃ turim tik 38.5Ω pokytį.

Ir dar abi schemos turi kitą problemą:

Paskaičiuojam schemą kairėje: įtampos pokytis ADC kojoje nuo 2.75V iki 2.58V, apie 0.1658V visam šimtui laipsnių. Kad ir koks geras ADC, didžioji jo matavimo dalis bus nenaudojama, o ir rezoliucija nebus labai jau didelė.

Antra schema, atrodo kaip ir geresnė, bet čia ta pati bėda- net po sustiprinimo, darbinis diapazonas nuo 3.04V iki 4.18V, apie 1.14V šimtui laipsnių. Kodėl, o todėl, kad pastovioji dedamoji nuo didžiosios dalies varžos irgi “pasidaugina” su operacinius stiprintuvu.

Ką daryti? Ogi daryti naudojant daugiau rezistorių:

pt100 amplifier

Šis testinis chaosas tai instrumentinis operacinis stiprintuvas LT1167 ir “matavimo tiltas” (Wheatstone bridge) – viršuje, kairėje. Papildomi rezistoriai dar padaro taip, kad diferencinis signalas gautusi virš 2.5V nuo žemės- čia jau LT1167 veikimo specifika naudojant vienpoliarį maitinimą. Dar, išėjimo signalas žemiau 0.6V nenusileidžia- čia irgi specifika, nėra jis rail-to-rail. Naudojant dvipoliarį maitinimą, tokios nesąmonės visiškai nereikalingos.

Šis “tiltas” duoda vieną triuką- taip galima iš schemos magiškai pašalinti “nenaudojamus” omus. Mano tiltas buvo surinktas iš trijų 120Ω rezistorių ir Pt100 termorezistoriaus. Dabar operacinis (čia instrumentinis) stiprintuvas gali žymiai daugiau stiprinti signalą. Testinėje schemoje gavosi kažkur nuo 6V iki 0.6V keičiant temperatūrą nuo kambario (~23℃) iki kažko karšto, bet ne verdančio. Maitinimas rodos buvo nuo 15V vienpoliario, o srovė per Pt100 ribota kažkur 10kΩ varža. (Tai tik testinė plokštė, neskirta naudoti su tikru procesorium).

Dar reikia sukonstruoti tikrą stabilizuotą maitinimo šaltinį (gal su specialia mikroschema) ir galimą viską sumontuoti gražiai. Bet tikslas tikrai nėra toks, tai tik tarpinis straipsniukas prie PID kontrolerio eksperimento.

5 replies on “Pt100 nuskaitymas”

  1. As galvoju kodėl dar po šiai dienai nėra dedicated ic, kad galėtum tiesiai prie jos kokius 8 ar bent 4 ntc ar pt100 ar pt1000 jungt ir tiesiog nuskaityt per kokį paprastą protokolą? Visur zaidziama su varzu tilteliais, atraminiais rezistoriais, procesoriai apkraunami look up table arba logoritminėm formulėm.

  2. na tai yra visokie skaitmeniniai kaip DS18B20, paprastas 1-wire protokolas, jokiu logaritminiu formuliu ar lookup table, paprasta binarine matematika

  3. Bet joks “viskas viename” kaip DS18B20 negalės tūnoti aukštoje temperatūroje. Juk ten tik max. 125c. Tuo tarpu pt100 žymiai daugiau…

  4. Aišku yra, pvz.. ADS124S08, AD7124, MAX31865, AD7794 … bet kaina ir tikimybė, kad jis gulės stalčiuje?
    Mano pavyzdukas irgi toks nelabai, ką aš kaltas kad turiu LT1167 kokius 100 vienetų 🙂

    O tiesioginis matavimas- taip, savo ribose. Kad ir LM75/FM75. Bet… kaip minėjo- ribotas temperatūros diapazonas. O kitas faktorius- kartais reikia inkišti į kokią skylutę. Ir matuoti tiksliai. O dar kartais būna, kad reikia matuoti per nedidelį nuotolį- koks nors šilumos skaitiklis matuoja keliose vietose.

    Tada Pt100 ir kokios nors Pt/PtRh termoporos tikrai niekas nepakeis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *