Suvirinimo aparatas

Šiaip suvirinimo aparatas (senovinis) yra labai paprastas prietaisas. Naujoviški tai jau prikišti visokios elektronikos… Bet jei randi tokį gražų transformatorių:


Galingas transformatorius is elektrokarų pakrovėjo. 2x36V išėjimas.

Tai tikrai galima pasidaryti suvirinimo aparatą (svarkę). Pradžiai užtenka tik pasijugti laidus prie trafo išėjimo ir viskas veiks. Tai bus kintamos srovės suvirinimo aparatas.

Bet jei dar pridėti vieną kitą detalę, galima pasidaryti pastovios įtampos suvirinimo aparatą. Su pastovia įtampa žymiai lengviau virinti, elektros lankas žymiai stabilesnis, o ir siūlė gaunasi žymiai gražesnė ir tvirtesnė. Net ir megėjui kartais pavyksta suvirinti taip kaip profesionalui.

Sujungiam maždaug tokią schemą:
DIY welder schematics
Diodai tai seni rusiški, 200A darbinės srovės, didelis kondikas tai gana galingas daikčiukas- tai specialus galingas kondensatorius su prisukamais gnybtais ir leidžiantis naudoti dideles sroves. (tie 2.5 kvadratų laideliai jungiantys kondiką prie schemos labai greitai ikaista!), šuntas ir ampermetras (tiksliau 75mV voltmetras) yra fabrikiniai, skirti matuoti dideles sroves, L tai labai didelis droselis su oro tarpu.

Testavimui surinktas aparatas atrodo maždaug taip:

O čia virinimo pavyzdukai:

Čia gerai matosi 200A šuntas prijungtas prie aparato išėjimo.

Gražiai kibirkščiuoja!:
Sparcs of Welding

25 replies on “Suvirinimo aparatas”

  1. Kokia galia to trafo?
    Dar apie ta droseli galetum issamiau

    Turiu as tris (vienodus) nemazos galios trafus is lempiniu televizoriu. Tai sujungus juos visus gal irgi neblogesnis dalykelis iseitu…

  2. Transformatoriaus galia tiksliai nežinoma. 2…4kVA spėju.
    Droselis atitinkamo galingumo. Visas įrenginys turėjo 3 trafus ir vieną droselį. Droselio dydis kaip ir trafas, gal didesnis. Yra poros milimetrų tarpelis. Pilnai suvyniotas iš dvigubos kvadratinės “šynelės”. Sveria kokius 20…30 ar daugiau kilogramų :). Šynelė tai apie 10 kvadratų ploto.

  3. Ieskau nusimanancio zmogaus, kuris galetu padet parasyt bakalauro diploma. itampos svyravimai, harmonikos, itampos simetrija, sinusiskumas.

  4. Kokios butent markes rusiskus diodus naudojai? Mano galvoje sukasi mintis apie savo svarkes patobulinima, galvoju igrusti diodus. Pas mane nuo trafo iseina du laidai tai man reikes keturiu diodu tiltelio, tad reikia suzinoti diodo marke kuri tiktu mano suvirinimo aparatui 🙂

  5. Markės nepamenu, bet žinau, kad srovė pas juos max 200A ir rodos pora šimtų voltų. Išlupau diodus iš pramoninio autokrautuvų pakrovėjo. Perkant tokius diodus srovę galima sužinoti labai paprastai- ji parašyta skaičiais ant pačio diodo, o štai įtampa užkoduoda raidėmis. Šiaip būna tokiu “tablečių” diodų- 1000A jom ne problema.

  6. Diodu reikes pasieskoti. O tas droselis didele itaka daro suvirinimo metu ar ne? Jei taip, tai butu neblogai suzinoti kuom remiantis parinkti tinkama droseli. Gal yra kokia skaiciavimo subtilybe?

  7. Droselis yra viena iš esminių dalių. Tačiau, jei tavo suvirinimo aparatas turi transformatorių skirta suvirinimo aparatui, tai tas droselis “imontuotas” į patį trafą. Droselis skirtas apribotį srovei. Pas tikrus suvirinimo trafus yra imontuotas magnetinis šuntas kuris sukiojant rankenėlę apriboja srovę. Mano “svarkė” pagaminta naudojant “kietos” charakteristiko trafą- jei užtrumpinsi- tai srovė bus milžiniška. Nėra jokio apribojimo- o štai tas droselis ir daro srovės apribojimą ir kartu stabilizacija. Srovė reguliuojasi keičiant oro tarpelį.
    Tačiau rusiškuose puslapiuose minėjo, kad droselis gerai ir naudojant suvirinimo transformatorius. Deja droselio parametru paskaičiuoti nežinau kaip. Tiktai žinau, kad droselis turi laikyti >200A srovę ir jo aktyvinė varža turi būti kiek galima mažesnė. Nes kitaip droselis labai sodins įtampą ir bus karščio šaltinis. Todėl rekomendacija- jei rasi pakanjamai storos varinės vielos (šinutės) tai vyniok droselį ant bet kokios storesnės šerdies. Mano droselio gabarintai tokio pat dydžio kaip suvirinimo trafas…

  8. Pas mane firmine pati paprasciausia svarke, stovi tik trafas su sroves reguliavimo rankena (magnetinis šuntas) taip kaip tu ir minejai. Kogero uzteks ideti tik diodu tilteli.

  9. Trafai ir droseliai gana retas ir brangus daiktas. O štai diodai ir tiristoriai tikrai ne deficitas. Kaune galit kreiptis į Aleksoto turgų ar į UAB “Kauno jūra”…

  10. Gal zinote apie kempu transformatorius, ka nors. Kokios turi buti itampos, kiek amperu. Reikia perdaryti trifazy kempa (nera trifazes).

  11. Žiūrint koks “kempas”. Jei jis šiuolaikinis, tai jame tupi impulsinis maitblokis. Ir jame perdarymas iš “400V” į “230V” daromas kiek kitaip. O jei senobinis kempas, tai jame stovi “kietos” charakteristikos trafas kurio galingumas reguliuojamas su tiristoriais nupjaunant dalį pusperiodžio.
    Trafo srovė pilnam apkrovime kiek didesnė už max suvirinimo srovę.
    Senoviškas trifazis kempas perdarytas į vieną fazę labai nekokybiškai virins dėl įtampos pulsacijos elektrode.

    Visiškai nedariau tokių eksperimentų, todėl negaliu patarti.

  12. o jus primeskik koki garso stiprintuva butu galima su tokiu padaryt=D Aisq kad prie 4ohm nieko ispudingo neisgausi. bet jei prie kokiu 0.1ohm tai jau zinai=D

  13. na cia vienam zmogui reiktu.. 🙂 gal jei turesi kokia laisva minutele gal galetum kokia paprasciausia schemute pabraizyt kaip valdyt tuo tiristorius ? 🙂 kiek mana pasakojo trafas yra trifazis suviniotas duoda 60V yra gan nemazas 🙂 koki 30kg bet idomiausia kaip tuos tiristorius valdyt 🙂 tai jei imanoma ka pabraizyt butu laibai malonu 🙂 jei postinti ne cia tada i email: nlukosius@gmail.com is anksto dekui 🙂

  14. Sveiki. Konstruoju kempa su tiristorium 200A. Nerandu shemukes tiristoriaus valdymui geros. Gal kas galit padet?

  15. 1 fazė. Tiristorius nežinau tiksliai koks, ky200 kažkas tokio, pažiurėt reikės tiksliai kada i garažą nuėjus. Planuose daryt kempą-akumuliatorių pakrovėją/užvedėją.

  16. Kas ieško, tas randa. Šiaip tokius kondikus mes kažkada pardavinėjau po keliasdešimt litų. Poto mačiau, kad Vilniečiai perpardavinėtojai rodos po 80Lt pardavinėjo.
    Galima imti kelis mažesnio dydžio ir jungti lygiagrečiai.

  17. ar galima paklausti galima uzsakyti pas jus vienfazi suvirinimo aparata kokia jo kaina butu ,domintu kad virintu su 1.2-4mm elektrodais.atrasykit i mail

  18. Negalima užsakyti. Tai puslapiai apie mano hobi. Aš pirmiausia nerasčiau tokio transformatoriaus, o jei ir rasčiau, tokio suvirinimo aparato savikaina siektu kinietiško aparato kainą parduotuvėje. O ir žinutė rašyta prie 5 metus ir porą mėnesių.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *