Loginis analizatorius

Vienas labai patogus prietaisiukas kurio dažnai prisireikia yra daugiakanalis loginis analizatorius. Tai prietaisiukas kuris greitai surenka duomenis iš keletos/keliolika/keliasdešimt kanalų ir leidžia kompiuterio pagalba analizuotis kaip ten kas veikia. Bėda tame, kad prietaisai keičiasi duomenim labai sparčiai ir paprastom priemonėm šios informacijos pagauti ir persiusti į kompiuterį neimanoma. Tokie prietaisiukai daromi kiek sudėtingiau: iš pradžių duomenys nuskaitomi su įvairiom mikroschemom į kokią nors atmintį, o vėliau, žymiai lėtesniais metodais perduodami į kompiuterį tolimesnei analizei. Protingesni loginiai analizatoriai dar sugeba pradėti registruoti duomenis nuo kažkokios signalų kombinacijos, naudodami taip vadinama trigerį. Nes kartais labai sunku pagauti reikiamą signalo pradžią.
Toki prietaisiuką megėjiškom sąlygom galima susikonstruoti. Lengviausias variantas- panaudoti FPGA kūrybinę plokštę (dev board). Plokštes mes kaip ir turim, o štai softas ir FPGA source radom internete. Taip GPL licenzijos pagrindu padarytas projektėlis iš http://www.sump.org/projects/analyzer/ .

Samplinimo (nuskaitymo) dažnis iki 100MHz, naudojama statinė atmintis kuri nėra didelė. Projektas skirtas Altera DE2 plokštei (o ji brangi net ir su studentiška licenzija), todėl teko pakeisti kelis failiukus, kad veiktu su paprasetesne Cyclone dev board. Taipogi teko atsisakyti standartinės COM jungties kuri yra ant plokštės, nes mano kompo vienintelė COM jungtis užimta planšetės. Pasinaudojau savo gamybos USB-COM adapteriu kuris puikiausiai susidraugavo su pridėta programa.

FPGA logic analizer

Pirmas gėris kurį prijungiau prie loginio analizatoriaus tai MP3/MP4 grotuvėlis ZicPlay. Mane domina jo ekranukas, kiek suprantu tai kontroleriukas su atmintim, jis jungiasi su aparačiuku tik keliolika laidų.
Nuotraukoje matosi Nios dev board su Cyclone EP1C20F400C7 (nors išnaudojama mažytė šio monstro dalis), per IDE ATA60/100 (80 laidininkų) kabelį pajungtas grotuvėlis. Beja, IDE kabelio pinoutas pilnai sutampa su dev board lizdu, visi žemės laidai atitinka kabelio standartą.

FPGA logic analizer
Šiose diagramose “pagautas” aparačiuko įjungimas. Grotuvėlis inicializuoja LCD ekraniuką ir jame nupaišo smėlio laikrodžio vaizdelį. Aišku šioje iliustracijoje matosi tik dalis viso vaizdelio. Samplinimo dažnis 5MHz, vaizdelis sumažintas kad gražiau atrodytu. Realiai matosi daugiau informacijos.

Mano modifikuotas FPGA source code (Quartus 7.1 versija, quartus archyvas, .qar failas). Įėjimas pajungtas prie dev board 5V tolerant jungties, USB-RS232 pajungta per 3.3V tolerant jungties. COM greitis “hardwired” FPGA konfiguracijoje. Šiaip adaptacijai reikia redaguoti tik “top” failą, visi kiti failai originalūs:Quartus archive

5 replies on “Loginis analizatorius”

  1. As irgi toki pasidares ant Spartan 3E starter kit’o 🙂 Dabar mano ilgam “reikia padaryti” sarase visa tai uzkurti su onboardine 256Mbit DDR SDRAM atmintim, kad samplu gilis butu bent 1MB per kanala.

  2. Tai jei panaudoti esama “builderi” tai jis sugeneruoja “source” tokį, kad DDRas pavirsta SRAMu. Gal tai ir nesudėtinga procedūra. Bet kas paredaguos kliento programą, kad ji pažintu daugiau atminties? Nes ir dabar, man atrodo neišnaudoja viso SRAMo. Bent pas mane isnaudoja tik 1/2 (du čipai, 32bit wide)…

  3. Dabar dar ant to paties dev-kito reikia padaryti skaitmeninį oscilografą, kuris veiktų kartu su log. analizatorium (ar bent pakaitomis, jei nepavyks dėl spartos ar SRAM) ir galima kelti iš dev-kito į atskirą HW.

  4. Sveiki. Na as ne is sios srities zinovu bet man smalsu pasidare ka su siuo aparaciuku galima padaryt.. tai pagalvojau gal jis tiktu paanalizuot kaip Canon EOS fotikai “snekasi” su savo objektyvais, ir zinoma, cia jau nieko naujos, nes yra isigudrinusiu zmogeliu kurie ta yra padare ir sukure toki nebloga daigciuka kaip maza schemute (su kokiu nors EPROMu) katra labai naudinga uzdejus ja ant adapterio, kuris reikalingas norint koki nors nefokusini/neCanonini objektyva ‘uzsimaut’ ant EOS mount`o.
    Tai va sita kontaktine plokstele su mini schemute ‘apsimeta’ esanti pvz. Canon 50mm f1.4 objektyvu dirbanciu Manufal Focus rezimu, todel fotoaparatas pradeda vykdyt labai svarbu darba – fokusuojant rankiniu budu patvirtina signalu (focus confirmation) jog pasiektas (geras) fokusas!
    Pvz. http://haodascreen.com/m42.aspx

    Gal teko kazka panasaus daryt?

  5. Objektyvų nečiupinau. Šiaip šis loginis analizatorius skirtas nuskaityti labai greitiems procesams, kai jau nebeužtenka kompiuterio ar mikrokontrolerio mašumo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *