Low Level įrankiai

Truputi paporinsiu apie paprastus įrankius kuriuos naudoju kai užeina noras ką nors išardyti arba sukonstruoti. Pagrindinis elektroniko instrumentas tikriausiai tai lituoklis:
Irankiai
Tai litavimo stotelės lituoklis. Turiu dar kelis paprastus lituoklius kitokiems darbams. Dažniausiai naudoju šitą, nupaveiksluotą, nes jis greitai užkaista, turi temperatūros reguliavima. Teko perdaryti įžeminimo grandinę. Originaliam lituoklyje jis buvo prijungtas tiesiai prie PE laidininko. Deja lituojant įjungtas schemas (akumuliatorių pakrovėjas čia dažniausiai papuola), lituoklio galiukas trumpina maitinimo grandinę. Todėl teko įmontuoti kiloomų eilės rezistorių tarp lituoklio galiuko ir PE laidininko.

Toliau bus dar daugiau informacijos, todėl spauskit čia, kad perskaityti straipsnio tęsinį:
Kitas litavimo stotelės galas- orpūtė. Tiek oro srautas, tiek temperatūra kiek reguliuojasi. Didesniams darbams dar turiu paprasčiausią pigų statybinį feną. (Jį matėt motininių plokščių džiovinimo žinutėje):
Irankiai

O čia tai lydmetalio atsiurbėjas- atsosas 🙂 . Nuspausdi svertą, susispaudžia spyruoklė. Pakaitinam kokią skylutę su lituokliu, prikišam atsiurbėją, paspaudžiam mygtuką. Spyruoklė pastumia švirkšto stumoklį ir lydmetalis iš litavimo vietos sutraukiamas į vidų. Taip gaunamos švarios skylutės, į kurias galima įstatyti naują detalę ar dar ką nors:
Irankiai

Mažas gręžtuvas- šlifuoklis. Dar vadinamas “dremeliu”, nors čia ir ne tikras Dremelis. Galima įstatyti visokiausius antgaliukus. Nuotraukoje mažas pjovimo diskelis. Šiaip yra dar mažesnių, bet šiuo metu naudoju šitą. Dar yra visa dėžutė visokių šlifavimo- frezavimo antgalių. Ir dar- visas kalnas grąžtelių. Prie šio įrankio dar yra specialus stovas kurį naudojų kai reikia išgręžti skylutes PCB:
Irankiai

O čia spyruokliniai laidų pajungimo antgaliai. Kartais reikia “nusiimti” signalą nuo kokio laidininko ar rezistoriaus, o rankos tik dvi. Tada naudojam šiuos daikčiukus. Paspaudus, iš galo išlenda kilpukė, kuri užsimauna ant laidininko ir atleidus tvirtai prisikabina:
Irankiai

O čia optikos skyrelis. Nors mano akys dar visai pakenčiamai rodo, tačiau šiuolaikinės mikroschemos vis mažėja ir mažėja. Todėl prisireikia visokiausių didinimo prietaisų. Tai keli įvairaus “kalibro” padinamieji stiklai. Ir dar vienas tėvo palikimas- 24 kartus didinantis mikroskopas. Šitas labai praverčia kai reikia pažiūrėti tarp mikorschemos kojų. Kai kurios nuotraukos šiuose puslapiuose darytos per šį mikroskopą. Ir prožektorius lokaliam apšvietimui:
Irankiai

Čiupinėjimo ir krapštymo įrankiai. Tai jau kažkada aprašytos medicininės replytės ir pincetai. Taip pat kiniškos valgymo lazdelės ir plona plieninė plokščia spyruoklė:
Irankiai

Dar turim ganėtinai daug atsuktuvų. Čia nufotografuoti patys smulkiausi atsuktuvai ir tie kurie pakliuvo po ranka. Atsuktuvai tai dažniausiai pametami instrumentai. Todėl vienu metu nusipirkau pigių atsuktuvų ir specialiai primėčiau visur kur pakliuvo- kambaryje, garaže, automobilyje, darbe. Dabar gana dažnai, kai prisireikia atsukti kokį varžtą užtenka pasižvalgyti kur nors po stalu ar ant kokios lentynos ir tikrai galima atrasti kokį atsuktuvą. Deja, tie atsuktuvai gana lengvai susigadina, todėl jie išmetami- nenaudokit sugadintų įrankių, jie kelia tik problemas. Dar nuotraukoje paprastos žirklės ir laidų užspaudimo replės. Dar turim ir paprastų replių bei laidų nukirpimui skirtų replių. Tačiau jos nepakliuvo į fotosesiją:
Irankiai

Čia jau retesnis instrumentas- graverio rinkinukas. Panašus į linoleumo raižymo instrumentus, tačiau mažesni ir iš rimtesnio plieno. Vieni instrumentai rusiški (prastoki), kiti angliški ir šveicariški. Jie originaliai naudojami raižyti ir graviruoti metalą- gaminti kokius juvelyrinius dirbinius ar antspaudus. Aš naudojų paraižyti PCB plokštes ar šiaip kam nors:
Irankiai

O štai ir buitinė chemija. Litavimui ir šiaip darbams reikia visokiausios “buitinės” chemijos. Čia nenufotografuotos “agresyvios” medžiagos- jas laikau garaže:
Irankiai
Nuotaukoje ne tik chemija, bet ir šiaip keletas gerybių. Peržvelgiam nuotrauką iš kairės į dešinę:
Lydmetalio atsiurbėjas, geltonas KYNAR laidas špūlėje, SOLDER-WICK vario laidelių pynė lydmetalio susiurbimui, stačias švirkštas su litavimo pasta SMD elementams, žalia šlifavimo pasta (kinietiškas šūdas), mineralinė alyva, solidolo ir transmisinės alyvos mišinys (ašims tepti), spirito-kanifolijos mišinys, juodas vertikalus laidas, super-glue, kažkoks specialus fliusas, weller fliusas, lipdukų tirpiklis (atklijuoja lipdukus suardydamas klijus), lenkiškas šūdinas SMD fliusas, tip activator- lituoklio galiuko valiklis, mažas švirkštukas su solidolo likučiais, lipaliukas, KYNAR mėlyni laideliai, dvi špūlės lydmetalio su fliusu- bešvinis ir normalus.

7 replies on “Low Level įrankiai”

  1. Kaip kos kiniskos stoteles kokybe? Imanoma normaliai naudotis? Zadu irgi pirkt tik kazkaip vis dvejoju.

  2. Neturiu su kuo palyginti. Kol kas defektų nepastebėjau. Nebent kad orpūtė labai inertiška ir tikriausiai neturi temperatūrinės stabilizacijos.
    Vieną lituoklio antgalį gana greitai sunaudojau. Dabar pritaikiau jaučiu kokį kilmingesnį- teko šildymo elementa apvynioti vario folija, kad tvirtai priglųstu prie antgalio. Tada temperatūra greičiau persiduoda į galiuką.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *