Indukcinis šildymas: daugiau galios!

Schema tokia pati kaip ankstesnėje žinutėje. Pakeisti tik kondensatoriai- bendra talpa 0.54uF. Kondensatorių darbinė įtampa 1000V. Tai tarybiniai (nes ~1987 metų gamybos) K78 kondensatoriai. Bent jau šitie kondensatoriai eksperimento metu neįkaito.

indukcinis kaitinimas

Ko nepasakysi apie ritę. Po dvigubo kaitinimo eksperimento ritė jau atrodė taip:

indukcinis kaitinimas

Kol dar aparatas veikė aš spėjau išjungti. Tačiau kai ritė atšalo, jos apvijos susiglaudė. O poto jau įvyko didelis “kabuum!”. Šio sprogimo aukos- du mosfetai ir vienas stabilitronas. Reikės ritę suvynioti 4 kvadratų viela ant keraminio vamzdelio… rodos tokį kažkur dar turėjau. Arba reikia sulaužyti keraminį vamzdinį rezistorių…

indukcinis kaitinimas

Štai pačio eksperimento (ne sprogimo) filmukas. Atkreipiu dėmesį, kad naudojam saulės šviesą kaip apšvietimą, todėl filmuojant su DV kamera nesimato, kad grąžtas raudonas. Tuo tarpu intarpai filmuoti su foto aparatu ir iš kito rakurso, ten jau matosi raudonumas.

Pilnai įkišus grąžtą, aparatas suvarotoja apie 20A prie 30V (srovę riboja rezistorius maitblokyje, todėl eksperimento metu krenta įtampa). Šiaip kaip maitblokis naudojamas savadarbis pastovios įtampos suvirinimo transformatorius. Paildomas efektas- tiek indukcinėje “krosnyje”, tiek suvirinimo aparate stovi dideli droseliai. Tai jei įtampa paduodama suglaudžiant laidelius, dėl kibirkščiavimo labai greitai sudega plonoko AWG18 laidelio galiukas. Tačiau mosfetai tokį kankinimą išlaiko.

Kad pažiūrėti kaip svyla mosfetai, spauskit ant mano youtube nuorodos dešinėje. 🙂

MagnetHot

15 replies on “Indukcinis šildymas: daugiau galios!”

  1. jei ten bus auskaras tada tikrai nekas,arba žiedas. realiai kaista ir pirštas, nes mokekulių dipoliai orentuojasi į magnetinį lauką ir sukiojiasi,o dėl trinties pradeda kaisti. na realiai tas gana apčiopiamiau pasireiškia prie kelių GHz

  2. labas, galvoju ir aš paeksperimentuot su šia schema, gal gali pasakyt diodu ir zener-diodu markes?

  3. Šiaip, schemoje ir tekste daug kas parašyta… http://www.vabolis.lt/2009/07/04/indukcinis-sildymas-1/

    O šiaip bendrai- diodai: greiti ir aukštavolčiai. Srovė ten nėra didelė. Zenerio stabilizavimo įtampa mažesnė nei pavojinga MOSFETo valdymo (gate) įtampa. Paprastai reglamentuojama 30V. Todėl tinka bet kas iki ~25V, bet ne mažiau nei MOSFETo atidarymo minimumas ~6V. Aš dėjau 13V zenerius (1N5350B), nes 15V baigėsi. O didesnės įtampos parduotuvėje nebuvo. Zenerio galia turi buti tokia, kad laikytu maitinimo įtampos ir rezistoriaus srovę su rezervu. Todėl reikia 1W ar daugiau. Šioje schemoje naudojau 5W zenerius. Tačiau RCL parduotuvėje ju nebėra- aš visus nupirkau 🙂

  4. dėkui, pasidariau sarašą ryt užeisiu į Evitą. Ryt bandysiu surinkt šildytuvą. Dėja kolkas užmaitinimui turiu tik akumuliatorių pakrovėją 10A. Dar turiu savadarbį taškinio suvirinimo aparatą (ritė nuo mikrobanginės), planuoju davyniot atskirą apviją tam reikalui kokiems 20v (>20 A) ir srove išlygint per tiltelį.

  5. pasidariau ta raparata, kaskodel sudege vienos puses zeneris ir greitaeigis diodas, iš pradžių aparatas veikė , spejo viny ikaitint, tik paskui greitaeigis diodas (UF5408) šviest kaip lemputė pradėjo. vienoj pusej zeneris rodo varza i abi puses po vieneta, kondensatoriai ir mofsetai net sušilt nespėjo. kaskodel itariu ,kad užtrumpinau kažka su darbine apvija, arba mano greitaeigis diodas netinka?….

  6. Gal tikrai netyčia kas užsitrumpino… Bet kai aš užtrumpinau apvijas, sprogo abu mosfetai ir vienas zeneris, tačiau diodai liko sveiki…
    Šiaip reikia “pabirbinti” schemą be vinio ar kito objekto. Tuščiąją eiga maniškė ima vos pora amperų srovės.
    Gal visdėlto zeneris prasimušė ir vėliau nulėkė diodas…
    Aš naudojau “šrotinį” diodą- 6A ir keli šimtai voltų. Dėl jo “greitumo” negaliu nieko pasakyti. Bet jis tikrai dirbo impulsiniam maitblokyje-UPSe.

  7. klausimėlis: naudojau mosfetus IRFP250N , ju kojelės 1-gate,2-drain,3-source pažymėtos, taip pat yra pažymėta 4-drain , tai tas metalinis paviršius kuris liečiasi su radiatorium. jei 2 kojelė ir 4 paviršius tai tas pats , tai man prisukus skirtingus mosfetus ant to pačio radiatoriaus turėtu užtrumpinti, tiksliau anuliuoti bet kokius kitus mazgus..gal dėl to ir sudegė man diodai?
    va čia datasheetas: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/68504/IRF/IRFP250N.html

  8. nu taip 🙂 Aišku, kad trumpina per radiatorių… Jei atidžiau pažiūrėtum, mano mosfetai prisukti per tokią izoliacinę plėvelę. Ir šiaip mano radiatorius oksiduotas, per jį, iki tam tikros ribos, srovė neteka.

    Matai tokį pilką kvadratėlį po MOSFETu? O ir šiaip, mano eksperimento metu, panaudoti du radiatoriai kurie izoliuoti vienas nuo kito- nuotraukose matosi rudo getinakso plokštė.

  9. pagaliau aparatas pradėjo veikt, bet dėja mosfetai kolkas labiau kaista nei vinis apvijose. Itariu darbinė vija per didelė ir iš per storos vielos. ir kondensatorius lyg per galingas >1mF 2000v (nuo mikrobanginės) Darbine vija dariau paprasta : dešimt apvijų , prie penktos prilituotas išėjimas.

  10. Kažkas pas tave blogai. Įdealiu atveju, schema be vinio neturi naudoti energijos ir tuo labiau kaisti mosfetai.
    Kondikas apibėžia konturo dažnį, jo talpa neturi įtakos temperatūrai. Aš nežinau, ar mikrobanginės kondikas turi dirbti prie aukšto dažnio. Jis paskaičiuotas šiaip 50…60Hz dažnyje.
    Mosfetai kaista dėl to, kad per maža atidarymo įtampa ar labai didelė srovė. Labiau įtarčiau, kad dėl ritės blogo ryšio tarp avijų, mosfetų valdymo įtampa per žema. Reikėtų pažiūrėti su oscilografu. Arba pabandyk mano kurybos ritę. Arba ikišk ferito strypelį į ritę ir pažiūrėk ar krenta schemos vartojama srovė.

    Mano schema nors ir su dideliais radiatoriais, tačiau po vinio šildymo, jie nė kiek nekaista…

  11. čia kur minėjai “ritė” turėjai omeny droselį? pas mane toroidinis 100mH 10a, zeneriai 13 v 5w, diodai iš serijos UF (ultra fast) , kondensatorius visokius bandziau , iš praddziu 0.15mFx1000 bandziau lygiagreciai jungt kruvon keleta didindamas talpa. Varžos: 440 omu ir 4.6 kOm, bandziau vietoj 4.6 kOm idet 10 kOm bet niekas nesikeicia. Dar itariu sroves šaltinis (senas tarybinis akumu pakrovėjas) gal but suknisa reikala: gal srove neišlyginta normaliai, oscilografo neturiu… Arba gal reiketu tiesiog užmaitinimo įtampa pakelt? ar varžas sumažint.? reiks savaitgali pasikrapštyt.

  12. Šiaip, turėjau omenyje “darbinę ritę”. Teoriškai, tai dvi ritės, kurios pakaitom tai dirba kaip galios “atidavėjas” ir “valdymo” ritė.

    Maitinimo šaltinio “išlyginimas” nėra labai svarbu.

    Visdėlto pabandyk suvynioti “darbinę” ritę kitaip. Jei jos “puselės” labai viena nuo kitos atitolusios, tai gali nieko gero ir nesigauti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *