Reguliuojamas maitinimo šaltinis nuo 5 iki 100V

Viskas prasidėjo nuo to, kad staiga parūko mistinis melsvas dūmelis iš senoviško tarybinio maitinimo šaltinio. Remontuoti tarybinę technika visiškai nekilo noras, ypač pasižiūrėjus į originalią schemą. Aparatas kaip ir keliavo į šiukšlyną, kai staiga prireikė izoliuoto kiek aukštesnės įtampos šaltinio. O šitame rusiškame aparate stovi klasikinis transformatorius. Ir taip per kelias dienas, ekspromtu gavosi toks kiek keistokas maitinimo šaltinis eksperimentams. Vienintelis noras jį konstruojant buvo, kad jis duotų platų įtampų diapazoną ir nesmirdėtų nuo karštų detalių.
Todėl ir pasirinkom impulsinį stabilizatorių.
Galios transformatorius turi kelias apvijas ir darbinė apvija po išlyginimo kažkur netoli 100V (kiek daugiau). Tokios įtampos jau nevirškina populiarios mikroschemos, todėl nutariau pasinaudoti šrotu. Pagrindinės detalės išimtos iš kažkokio prabangaus ATX maitinimo šaltinio.

Gavosi maždaug toks “aparatas”- senas rusiškas korpusas, kai kurios skylės išnaudotos.
maitblokis
Darbiniai parametrai- 5…75V (duoda ir daugiau, tačiau nelaiko įtampos, nes ji krenta pirmajame transformatoriuje. Be didesnės apkrovos 100V be problemu). Srovė galima ir 1A prie max įtampos. Prie žemėsnės įtampos srovės žymiai daugiau- eksperimento metu 6A saugikliukas sušvito kaip lemputė. Droselį panaudojau labai jau didelį, o raktiniai tranzai arkliniai- jie nėra “jautrūs” mano eksperimentinėm srovėm.. 🙂

Toliau bus kiek detalesnis schemos ir konstrukcijos aprašymas.
Schemos širdis TL494 analogas iš Fairchild semiconductors- KA7500B. Nuo originalios 494 skiriasi tik stipresniais išėjimo tranzais, tačiau mes nenaudojame jų galių. Kitas svarbus ir kiek retesnis elementas IR2113 -HI/LO MOSFETų draiverys. Šita gera mikroschema išsprendžia dideles problemos su raktinių tranzų valdymu ir nereikia kankintis su mažais ryšio transformatoriukais.
KA7500 dirba “vientakčiame” režime (beja jos panaudojimo schema pilnai kopijuota iš jos datasheeto, tik raktinis tranzas kitaip pajungtas). Visas marazmas su IR2113 tik tam, kad naudojame “aukštą” įtampą kurios pagrindinis čipas jau nevirškina.

Schema maždaug tokia. Aš konstravau be jokios schemos, bet tikriausiai teisingai nupaišiau.
maitblokis
(Didesnė schema nagrinėjimui ir atsispausdinimui).

Viską surinkau ant universalios maketinės plokštės. Šiaip impulsinių schemų nerekomenduojama taip konstruoti, bet kad taip gavosi…
maitblokis

Šiaip reikia stengtis sujungti didelės srovės dalis kaip galima trumpesniais laidais, nepagailėti kondikų ant maitinimo laidelių ir viskas turi veikti. O beto ir darbinis dažnis nėra labai didelis 60kHz. (dažnį užduodanti RC grandinė iš ATX maitblokio, ten veikia dviem taktais ant 30kHz).

Veikimo principas:
Iš galios trafo antrinių apvijų nusiima dvejas įtampas- pagalbinę logikai ir galios. Pagalbinė įtampa išlyginama ir su LM317 mikroschema sumažinama iki 19V (galima ir kiek mažiau). Čia nereikia jokių radiatorių, nes naudojam labai mažai srovės. 19V maitiną PWM kontrolerį ir mosfetų draiverį. Reikia atkreipti dėmesį į neigiamo laido jungimą per šuntinį rezistorių- taip organizuojama srovės apsauga. (16/15 error amplifier). Tuo tarpu įtampa reguliuojama su kitu operaciniu (1/2 kojos). Įtampa lyginama su etaloniniais 5V iš 14 kojos. Iš čia ir minimalios įtampos riba. Mikroschemos išėjime gauname PWM signalą. Tačiau mums reikia dviejų skirtingų signalų- vienas viršutiniam raktiniam tranzui Q2, o kitas sinchroniniam detektoriui Q3. Beja diodas D2 kaip ir nereikalingas, bet aš turėjau nereikalinga galingą ir greitą diodą iš CRT monitoriaus, tai ji palikau- jis dirba ir savo diodinį darbą ir dar prilaiko plokštę mechaniškai. Šioje vietoje yra momentėlis kurį reikia pasitikrinti vietoje- aš paprasčiausiai jau užmiršau kaip ką pajungiau (NOTE A). Taigi, vienas išėjimo tranzas apkrautas 5V iš vietinio stabilizatoriaus, iš jo išėjimas inveruojamas su paprasčiausiu NPN tranzu (C950 iš ATX maitblokio). Gauti du signalai patenka į mosfetų draiverį IR2113. Čia reikia taip sujungti, kad prie maksimalios feedback įtampos (pažymėta Ux) viršutinis (Q2) raktas užsidarytu pilnai, o apatinis (Q3) būtu atviras. Ir nebūtų jokių impulsų. Tokiame režime išėjimas pilnai atjungiamas nuo maitinimo šaltinio. Normalaus darbo oscilograma:

maitblokis
Geltona linija viršutinio rakto G. Tranzas trumpam atsidaro ir pumpuoja energiją į droselį L. Poto tranzas užsidaro, ir po kiek laiko apatinis tranzas (ir freewheel diodas) įžemina induktyvumą. Oscilograma čia dar nėra kokybiška nes ji daryta “kūrybinio” proceso metu, kai diodas D1 ir elektrolitas tarp VB ir VS buvo netinkamai parinktas. Sudėjus “teisingas” detales čia jau buvo gražūs stačiakampiai.
Taigi elektrolitas turi būti LOW ESR ir apie 30uF. Diodas- aukštos įtampos ir labai greitas (šrotas iš CRT monitoriaus- BYW178, Ultra Fast Avalanche Sinterglass Diode, Vishay), paprastas generic 1N400X čia netinka, nors mačiau, keliose schemose internete.
Droselis L- didžiausia myslė. Teoriškai, galima pasiskaičiuoti kokio induktyvumo tas droselis turi būti. Tačiau į skaičiavimo formules įsirašo darbinė srovė ir įtampa. O jos pas mus visiškai kintamos… Taigi aš pačiupau pirmą pasitaikiusi po ranka droselį- 2.8mH (milihenrio) su darbinę srove apie pora amperų (plonokos apvijos) ir viskas veikia. Tačiau labai manau, kad droselį aš pasirinkau visiškai neteisingą. Beja, droselis gerų 5cm diametro baronka (toroidas)- mažiukai droseliukai čia netinka, čia viena kita dešimtis vatų vaikšto. Būna ir visas šimtas…
Kokie raktiniai tranzai? Ogi bet kokie n-kanalo aukštos įtampos mosfetai. Aš panaudojau kažkokius FQA9N90 bet čia jau overkill… 900V ir 9A kiek per daug. Užtat aš esu ramus, kad tranzai nesusvils.
Dar apdėliojau aš viską saugikliais, mažais droseliukais, varistoriais ir PTC termistoriais. Viskas, kad būtų mažiau triukšmo, daugiau apsaugos. O reguliavimo eigoje va tokia konstrukcija labai pagelbėjo:
PTC termistorius- saugiklis
(saugiklis- 6A jau susvilęs. Panaudotas kaip “nešėjas”)

Rekomenduojami skaitiniai:
tl494 universali mikroschema, 7 dalis
VFD indikatoriaus maitblokis
tl494 universali mikroschema, 6 dalis
tl494 universali mikroschema, 5 dalis
tl494 universali mikroschema, 4 dalis
tl494 universali mikroschema, 3 dalis
tl494 universali mikroschema, 2 dalis
tl494 universali mikroschema, 1 dalis

Ir visada pravartu pasinaudoti paieška:
Straipsniai apie TL494 mikroschemą.

Ir filmukas apie apkrovos rezistorių:

Jei iškils mintis, kodėl tiek daug 4,7K rezistorių panaudota, tai tik todėl, kad ant stalo stovi jų dėžutė. 🙂

18 replies on “Reguliuojamas maitinimo šaltinis nuo 5 iki 100V”

  1. Sveikas kaip tik ketinu darytis maitbloki, o yra paprastu maitblokiu be programavimo kad ekranelyje ar Led skaiciukuose sukinejant potioncionomentra rodytu itampa

  2. Nu tai užtenka tik skaitmeninį voltmetrą prikabinti ir viskas.

    O štai vienas patobulinimas:

    Čia TL494 apsauga nuo neteisingos įtampos. Jei sakysim nustatom mažą įtampą ir prijungiam maitblokį prie įkrauto kondiko. Seniau paaukštinta įtampa per kintamą rezistorių patekdavo tiesiai į TL494 operacinį stiprintuvą. Dabar viršįtampis nuteka per diodą į maitinimo šaltinį, o srovę apriboja papildomas rezistorius. Taip apsaugoma mikroschema. Normaliam darbui šis pakeitimas neturi įtakos.

  3. „… nereikia kankintis su mažais ryšio transformatoriukais“
    Darysiu ritę maitinantį H tiltą, kur vienoje iš įstrižainių stovės šotkiai (kaip tiksliai šis bridge variantas vadinasi?), tad, ko gero, tie trafukai man labiau tiktų? Ir kas ten per kankinimasis su jais? Norėčiau daugiau apie tai sužinoti – kokia turėtų būti užklausa gogliui („mosfet bridge driver ………“?)?

  4. Šiaip pastebėjimas kas bandys atgartoti konstrukciją. Schema labai triukšminga, todėl pasirupinkite metaliniu korpusu, išėjimo ir įėjimo filtrais.
    Ant 220 pusės geriau uždėti pramoninį LC filtrą iš kokio kompo maitblokio ar kitos pramoninės aparatūros. Išėjime pastatyti papildoma L ir C. Pagrindinius srovės takus daryti kiek galima trumpesnius ir storesnius. Metalinė dėžutė turi ekranuoti spinduliavimą… Mano konstrukcija nėra tobula ir šalia stovintis oscilografas puikiausiai prisigaudo triukšmo…

  5. Maitblokis gerai užsirekomendavo visokiuose eksperimentuose. Tiesa, teko PTC uždubliuoti- kad padidinti išėjimo srovę. Tačiau reikėtu netingėti ir padaryti normalią apsaugą.

    Čia matosi perdarytas senesnio modelio maitblokis Б5-30, 1979 metų gamybos. Jis originaliai turėjo mažyti voltmetrą. Aš ji pakeičiau skaitmeniniu. Tuo tarpu, apačioje stovi toks pats maitblokis tik 1986 metų gamybos- “patobulintas”, jau be voltmetro.

  6. Apie išėjimo įtampą ir srovę… nu netinka saugikliai išėjime, nes maitblokis impulsinis ir prie žemos įtampos duoda gana didelę srovę, o prie aukštos įtampos jau nėra max srovės. Pastačiau saugiklį prie stabilizatorių, ten srovė max ribojasi tik trafo parametrais.

  7. Toks klausimas:
    Ar mosfet’u draiveris IR2113 (mane konkrečiai domina panasus IR2153) gali veikt ne impulsinėj veikoj? Norėčiau išoriniu signalu perjunginėt Push-Pull tiltelį, bet nedideliu dažniu arba išvis palikti vieną mosfet įjungtą ilgam laikui, ką galiu pavadint nuolatine veika. Ar aukštesniojo tranzo gate valdymas galimas tik dideliu dažniu perjunginejant tiltelį?

  8. Nu… statiniam režime nebandžiau. Iš esmės, tada netinka bootstrap maitinimas. Reikia nepriklausomo (floating) maitinimo šaltinio ir jį pakabinti tarp VS ir VB. Toks režimas lygtai neaprašytas datasheete, bet kažkur mačiau panašią schemą. Tik ten nebuvo statiškai laikomas įjungtas vienas iš mosfetų.

  9. Labai sunku parinkti ritę normaliam darbui su mažom srovėm. Todėl rekomenduoju pašalinti apatinį MOSFET raktą (Q3) ir būtinai sumontuoti D2.

    L=((Uin-Uout)*Uout)/(Uin*0.3*Iout*f)

  10. hello savel,
    I need your help in the diagram above.

    1. What is the frequency resistance RT and CT values in the diagram?

    2. 30A For the output current, if I use the resistance of IX 0.033R, will the circuit work properly? (The appropriate mosfet will be attached.)
    What is the IX series resistance value?

    3. For the 30A output current, do the materials D2 and Q3 have to be installed or should only Q3 material be installed?

    4. Is the L coil value used in the revolution is 2.8mH?

    5. You removed the D1 diode on the board. Does this D1 diode to be plugged in to IR2113?

    6. Is the TL494, 3.pin resistor value 1Mohm?

    Bad English sorry 😀

    Best regards…

  11. hello savel,
    I need your help in the diagram above.

    1. What is the frequency resistance RT and CT values in the diagram?

    2. 30A For the output current, if I use the resistance of IX 0.033R, will the circuit work properly? (The appropriate mosfet will be attached.)
    What is the IX series resistance value?

    3. For the 30A output current, do the materials D2 and Q3 have to be installed or should only Q3 material be installed?

    4. Is the L coil value used in the revolution is 2.8mH?

    5. You removed the D1 diode on the board. Does this D1 diode need to be plugged in to IR2113?

    6. Is the TL494, 3.pin resistor value 1Mohm?

    Bad English sorry 😀

    Best regards…

  12. I am sorry, I can not remember exact values- this was NINE years ago. But here is some answers:

    First of all (2-3) is impossible using this topology and high voltage. 30A and 100V is 3kW!

    Frequency of the system (1) Rt and Ct values. I’ve selected something in ultrasonic range (about 60kHz in single mode) because it is very big transistor to switch. Ant the coil was quite high inductance (it was on thoroidal ferrite donut ~3mH)
    Main problem- as it is high voltage, mosfets and diodes in output stage must be very hight voltage. For 100V output I’ve used 600V mosfets… and they failed.
    If there is only D2 and not lower transistor power supply can not reduce voltage is there is some other power source in output (like big capacitor), so you need to wait until it discharged.
    If Q3 is placed, power supply can discharge output caps.

    D1 is for driver circuit. In new versions of this chip there is no need for this diode. Read datasheet.

    1M 3pin resistor is used to lower amplification of the TL494 error amplifier for stability. I think that old KA7500 was not very stable.

    This power supply WAS very noisy and after several years of usage it was dead. For higher power I would recommend other topology. This design was just experiment using second had components from bad ATX power modules. It was fun to learn how this chip is working.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *