Greitukas* : HID lempa ir ZVS

*) Greitukas- greitas eksperimentas iš neturėjimo ką rašyti.

Viskas prasidėjo nuo to, kad praeitos žinutės komentaruose buvo šneka apie projektoriaus lempas. Ir aš prisiminiau, kad kažkada esu padėjęs į garažą vieną tokią lempą.

Reikia paimti autogeneratorių iš vieno eksperimento, susirasti seną, tipo perdegusią lempą iš LCD projektoriaus (gerai kad aš ją pakėliau) ir viską sujungti į vieną vietą… t.y. paimti CRT teliko trafo eksperimentą.

ZVS ir HID

Taip bet kaip viską sujungiam ir jungiam prie 12V akumo. Lempa užsikūrė…

ZVS ir HID

Tačiau meužtenka galios, kad ikaitinti visą kolbą- elektrodai raudoni, tačiau gyvsidabris ant kolbos senelės negaruoja. Nuotraukytėje matosi reflektoriaus iškreiptas ir padidintas kolbos paviršius ir gyvsidabrio lašai. Reikėtu padidinti galią…
O čia jau problema, nes ši lempa “užsidega” nuo aukštos įtampos, tačiau darbinė jos įtampa ganėtinai maža- 50…100V ir atitinkamai keli amperai. Su tokiu tranformatoriu tokios galios napasiekiamos.

HotHigh VoltageOptical

5 replies on “Greitukas* : HID lempa ir ZVS”

  1. O kokia sio eksperimento esme ir tikslas ?

    Ar ne paprasciau butu uzmaitinti lempa nuo autotransformatoriaus, liaudyje vadinamo “Latr”‘u ???

  2. Šis eksperimentas neturi jokios prasmės 🙂

    O pajungti tiesiai iš latro negalima- latras tikrai neriboja srovės ir jei ir užsidegtu tą lemputė tai tik pysteltų ir viskas… Šiaip tai ji be ignitoriaus neužsikurtu. 🙂

  3. Sveikas, nusipirkau 400w hid lempa (metalo halido), noreciau ja paleist, bet turiu neturiu 400w balasto, tik du senus 250w ruskinius balastus, galvojau pajungt juos du lygiagreciai, tai kaip ir 500w gautusi manau, bet dabar galvoju kaip numusht ta perteklini 100w, gal butu tiesiog galima pajungt 100w kaitrine lempa lygiagreciai hid lempai?

    faktas kad ishmetu laukan 100w galios manes nlb jaudintu, nes hid lempa butu diy projektoriui, o naujo 400w balasto neikandu finansishkai 🙂

    jei shitas variantas netinka, tai gal apsimoketu pavyniot apviju ant transformatoriaus sherdies ir pajungt tai nuosekliai kitiem dviem droseliam, aisku che jau biski su skaiciavimais butu sriuka :S ???

  4. Algirdai,
    Taip lygiagreciai jungti dvieju droseliu , kaip jus manote negalima. Droselius reikia jungti nuosekliai vienas salia kito. Ir dar . Droselius reikia teisingai “sufazuoti ” , kad suminis ju induktyvumas padidetu. t.y nesumaisyti droseliu “pradzios ” ir “galo “. Cia praverstu induktyvumo matuoklis. O del pertekliniu 100W nesukite galvos – pagrindinis dalykas droseliui tai jo induktyvymas. Dar rusiski droseliai geri tuo kad suvynioti “nuo dushios ” nepataupant varinio laido. Uztat didelis , griozdishkas bet patikimas ir ilgaamzhis, su nemazha “atsarga “. O uzsienieciai visur ir ant visko pataupo.
    Kadangi nepaminejot konkrecios droselio markes ir jo konstrukcijos – tai toliai jau sunku patarti del ” patiuninimo ” davyniojant iki norimu parametru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *