CSI: Kaunas

CSI (Crime Scene Investigation. Skaitant šį straipsnelį, fone turi groti grupės The Who muzika 🙂 ). Šiaip tai labai baisus eksperimentas kuriame kraujas liejasi laisvai, todėl ir tolimesnis straipsnis po “skaityk toliau” nuoroda. (Paprasčiausiai daug fotkių ir mažai teksto).
Įsivaizduojam, kad taip jau atsitiko, kad reikia paslėpti kraujo pėdsakus… 😛

CSI:Kaunas kraujas
Čia tikras žmogaus kraujas! Blemba, aš savo kraują lieju dėl šių interneto puslapių 🙂 …

Ištikruju buvo viskas kiek kitaip: Kambaryje bardakas, ėjau, paspyriau gelžgalį ir gana smarkiai prakirtau kojos pirštą. Iškarto prisiminiau, kad iš apleistos poliklinikos pasivogiau specialų valiklį plauti kraujo tyrimo aparatus. Teoriškai tai specializuotas valiklis kuris turi tirpdyti kraujo baltymus.
CSI:Kaunas kraujas
Čia fotkė, kad matytusi kokio dydžio kraujo balutė. Škurliukas- švari medvilnė.

CSI:Kaunas kraujas
Čia kraujas jau išlaikytas kelias dienas. Gerai “užsitvirtino” audinyje.
CSI:Kaunas kraujas
Paruošti reagentai. Kairėje- standartinis Fairy indų ploviklis. Dešinėje- sertifikuotas super turbo (ir tikriausiai labai brangus: 51,70 € už 100ml pagal vieną interneto praislistą) J. T. Baker ProClean Plus, 3901. Proteolytic enzymatic cleaner for removing protein build up from hematology analyzers. (This is a highly active clog-removing reagent, intended to remove clogs.)
Supaprastintai- fermentai tirpdantys kraujo krešulius… brrr…. fe.
CSI:Kaunas kraujas
Skuduriukai sumesti, kiek pamakaluoti, laikas nuimtas. Vandens temperatūra- maždaug kambario, nes prie aukštos temperatūros kraujas blogai plaunasi.
CSI:Kaunas kraujas
Po valandos… skystis išpilamas. Skudurėliai atrodo panašiai. Bet dar eksperimentas nesibaigė.
CSI:Kaunas kraujas
Skuduriukai išskalaujami. Užpilam naują porciją valiklių. Šį kartą, skysčio kiekis kiek mažesnis, koncentracija panaši. Labai sunku padaryti panašią koncentraciją- fairy labai tirštas, J. T. Beikeris- visiškai skystas. Beja Fairy kvepia, o Beikeris bekvapis. Abu tirpalai “slidūs” ir tikriausiai putoja. Nekėliau putų, nes jos eksperimentui nereikalingos ir neturi daryti įtakos plovimui.
CSI:Kaunas kraujas
Dar po valandos-pusantros.
CSI:Kaunas kraujas
Skudurėlius išskalaujam, išdžiovinam. Originalus chemikalas padarė savo darbą- bent jau akims aš nepastebėjau jokios dėmės. Tuo tarpu su Fairy plauta medžiaga turi pastebimą rudą dėmę. Aš neturiu kokio nors liuminolio, kad ištirti dėl kraujo pėdsakų, tačiau įtariu, kad originalaus chemikalo fermentai “suvirškino” kraujo baltymus.
Gerai, kad tikri kraujo praliejikai neturi tokių chemikalų (arba bent 50 eurų už mažyti buteliuką) ir negali paslėpti pėdsakų. Bet eksperimentas kogero parodo, kad bent jau iš vestuvinės suknelės kraujo dėmes galima lengvai išplauti 🙂 Beja, Beikeris plovė didesnę dėmę.

P.S. Antrą skuduriuką įmečiau į J.T.Beikerį, pažiūrėsiu ar pašalins tą likusią dėmę.

Biohazard

17 replies on “CSI: Kaunas”

  1. Kokių tik nesąmonių ir įdomybių pas tave galima pamatyti 😀 Analogų neturintis puslapis, bent jau Lietuvoje arba net Europoje 😀

  2. Tikrai ydomus eksperimentas, ypač man visokių šlyštynių mėgėjui, Levai reikėjo dar vieną skepetą iškruvinti ir pabandyti vandeniio perokside. Jai reikia turiu tokios koncentracijos, kad net odą ištirbdo, tim man įdomu ar paprastas vandenilio perosidas pašalina kraują, kaip sakoma.

  3. Na automatine skalbimo masina su siuolaikiniais skalbimo milteliais isplauna normaliai tas kraujo demes. Jei neisima is pirmo karto, uzpili tiesiai ant demes Vanish, imeti vidun ir kai baigia istrauki grazia nauja palaidine. Kaip reklamoj 🙂

  4. Na man buvo, kad šviesią striukę nestipriai krauju ištepiau. Tai bent vizualiai paprastas vandenilio peroksido tirpalas iš vaistinės viską puikiai išvalė. Aišku nebuvo taip ilgai džiovinta kaip šiuo atveju.

  5. na su vandenilio peroksidu is tu mazyciu bonkuciu tai tikrai isvalo krauja is audinio, bet tikri csi nerade kraujo tokiu budu, pasiimtu luminolio, ar koki prietaisa kuris funkcionalumu primena mases spektrometra – tik rankinis 😀

    tikrai teisingai sako zmones, vienas geriausiu puslapiu, beveik kasdien nekantriai tikrinu ar yra kas naujo 🙂

  6. H8er: nu atleiskit, bet tik du skudurius prikraujavau. Poto nustojo pats tekėti. O dėl peroksido, tai per “blokados” laikus buvom gavę bačkas aliuminines nuo peroksido (benzui laikyti), tai likučius išpylėm į kiemą… net aksfaltas ištirpo. Va čia tai zaraza.
    Šiaip medicininės koncentracijos peroksidas bent jau zaizdas tai labai gražiai išplauna. Kiti va komentaruose sako, kad ir kraują iš audinių šalina.
    Beja, Beikeris nesugebėjo išplauti to kas liko po Fairy. Matyt Fairy kažkaip pakeitė baltymus ir Beikerio fermentai nesugebėjo nieko padaryti.
    Šiaip peroksidas gerai, bet jis ima beveik visus audinių dažus. Todėl galima išplauti spalvotus audinius iki baltumo. Šis beikeris neliečia dažų (bent jau kur išpyliau).

  7. O priciom cia Fairy ? Juk jis riebalams, ar mano chemijos zinios pasenusios 🙂 ? Skalbimo milteliai irgi ima krauja, tik jei didesne deme, iseina ne per viena karta.

  8. Spec. kraujavimo paslaugos.šito saito sąvininkui suteiksim nemokamai bet kokius kraujavimus : (1,2,3 laipsnio)
    Kaina : 0 LT
    Įrankis: Gelžgalis su kurio ir taip kraujavai
    Vieta : tavo namuose
    :DD

  9. Labai patiko puslapis, bet jis orentuotas daugiau i pazengusi elektonika. Noretusi daugiau straipsniu su paprastuciais proektais.

  10. Zaliukui: dėl paprastu projektų- nu niekas nenori tapti bendraautorium. O man pačiam daug kas yra visiškai neįdomu: garso stiprinimas, kolonėlės, automobilių tiuninimas, visokie mirksiukai ir panašiai.

    Nerijui: taip, mačiau tą serija. Šiaip ortofosforo rugštis ima daug ką. Tačiau šis postas buvo parašytas grynai, kad kažką parašyti ir dėl to, kad nukraujavau. Negi paleisti vėjais tiek kraujo. 🙂

  11. Nu tai kaip kam. Gal Ba1tukui smagu savo kraują taškyti į visas puses, tuo tarpu man brangus kiekvienas lašas. 🙂
    Taigi, Ba1tuks, vėliava į rankas, britva tikrai kur nors rasi ir laukiam fotkių.
    😛

  12. Hmmm… Aš čia taip, nes girdėjau per biologijos pamokas kažkada senai, kad kai nuleidi kraują, paskui prasivalo organizmas, nes naujo, šviežio pasigamina 😀 😀 Just kidding 🙂 Na, šiaip niekas čia tyčia to nedaro, bet visokių nelaimių darbe būna ir tada kai panaši situacija atsitinka, nepuoli ieškoti visokių baltų skuduriukų, kad padaryti tokį bandymą 🙂 tada būna vienintelė mintis kaip nenukraujuot ir iki ligoninės greičiau davažiuot 😀
    Beja, laukiam naujų projektukų. Kaip sekasi su indukciniu šildymu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *