Dionaea muscipula auginimas

Viskas pradėjo nuo to, kad parduotuvėje pamačiau musgaudžių (Dionaea muscipula) augaliukų išpardavimą. Kažkaip pagailėjau aš to “gyvūno” ir nupirkau vieną. Jis toks nupypęs buvo. Tačiau bandė žydėti- matyt iš paskutinių jėgų norėjo išsaugoti savo genetinę informaciją…

Aš tą žiedą nugnybau, nes toks žydėjimas ir vėlyvesnis sėklų auginimas paprastai šį musgaudį labai išsekiną. O nupiepusi iš viso numarina.

Tai buvo kiek daugiai nei prieš metus. Tas augaliukas atrodė maždaug taip:
Dionaea muscipula

Paprastos durpės, keli čiuptuvėliai. Čia pas mane pastovėjęs ant saulės, tai čiupikai kiek paraudonavo.

O taip atrodo mano augaliukas po metų ir dar kelių mėnesių:
Dionaea muscipula
Matosi, kad nesenai buvo suformuotas dar vienas žiedas, bet jis irgi nugnybtas. Beja nugnybau ir pavasary…

Kiek kalbėjausi su gėlių auginimo ir marinimo neprofesionalais, niekas nesugebėjo auginti šį augaliuką kelis metus. Kiek paguglinęs ir šiaip pamastęs surašau auginimo instrukcijas:

  1. Nereikia persodinti. Tai pelkių augalas. O pelkė tolygų dykumai. Kaip pasodinta tame durpių gniužulėlyje tai lai ir auga. Nebent norėsit perskirti augalą. Aš dar to nebandžiau.
  2. Nereikia tręšti. Visiškai. Aš rimtai sakau nereikia.
  3. Laistyti tik minkštu, lietaus ar net distiliuotu vandeniu. Vandentiekio ar kokio šulinio (šaltinio) vandenyje pernelyg daug mineralų, o ypač kalkių. Aš laistau lietaus vandeniu.
  4. Durpės turi būti šlapios. Ne drėgnos, o šlapios. Tai pelkių augalas kuris auga durpyne. Dirbtinai auginamos gelytės vos ne hidraponiniu būdu. T.y. indeliai pamerkiami į vandenį. Namų sąlygomis- idedam “dagtį” į vazonėlio dugną, statom indelį į kokią stiklinę ir užpildom pilną sistemą vandens. Kadangi sistema nėra švari, kartais bakterijos tame vandenyje organizuoja kisielių arba siautėja dumbliai. Tada vandenį pakeisti nauju, durpes “praplauti” ir “padžiovinti” t.y. augaliukas turi kiek paaugti standartinių augalų režime. T.y. su sausu padėkliuku. Vanduo nusidažo rudai- tai gerai.
  5. Augalas maitinasi grobiu. T.y. visos mineralinės ir kitokios medžiagos paimamos ne per šaknis, o per čiuptuvėlius. Augalas “valgo” tik gyvą grobį. Valgo visokias muses (kurios telpa), juodas skruzdeles (lygtai rudos netinka), vorus su tom ilgom kojom ir kitokį gyvastį. Maniškis buvo pasigavęs net sraigę… tik nežinau kas iš to būtų gavėsi. Visa bėda, kad jei grobis netinkamas arba nešvarus (turi pelėsių sporas, kokius nors mikrobus) ar išskiria kokius apsauginius skysčius, tai čiuptuvėlis pražuva. Kai jų daug, tai nedidelė bėda. Tačiau kai vos keli, tai jau problema. Beja, uodai netinkamas maistas- nuo jų pelija.
    Dionaea muscipula
    Čia matosi ir puotos liekanos ir nepavykę bandymai (pajuode) ir kažkas jau pravalgė patį čiutuvėlį… Kodėl čia taip? Ogi todėl, kad mano augaliukas beveik visą laiką praleidžia kieme, tarp visokių pinavijų, agurkų ir krapų… Ir puikiausiai prisigaudo. Beja, nuo saulės šviesos čiuptuvėliai raudonuoja.
  6. Čiuptuvėliai užsitrenkia nuo judesio- turi du kartus suvirpinti plaukelį ir dangtelis užsidaro. Tačiau tai dar ne viskas, jei užsidarius dangteliui, po kažkiek tai laiko auka vėl nesujudina plaukelio, dangtelis atsidaro. Taip augalas “tikrinasi” ar grobis gyvas. Čiuptuvėliai turi ribota suveikimų skaičių, todėl geriau nekišti nereikalingų objektų. Užsidarys kelis kartus ir daugiau neveiks…
  7. O dabar svarbus momentas augintojams. Jei norit, kad augalas augtu kelis metus, neužmirškit augaliuką… sušaldyti. Normaliam augimo ciklui, augalas turi praeiti “žiemos” ciklą. Kiek reikia šaltyti? A BBŽ. Vienur rašo, kad apie 5 laipsniai pagal celsijų, kiti kitaip. Aš šaldžiau taip: padėjau nešildomam garaže ant palangės… ir užmiršau. Per šios žiemos šalčių pražią prisiminiau… durpės buvo suledėjusios, o vanduo apatinėje stiklinėje beveik visas pavirto ledu, bet buvo dar keli lašai skysčio. Laiku spėjau… temperatūra buvo manau 0 ar keli laipsniai žemiau nulio. Vėliau gėlę pernešiau į rūsio patalpą- ten tamsoka, bet visada keli laipsniai šilumos. Ir aišku reikia pripilti vandens, kad neišdžiūtu. Deja, namiškiai vasario pabaigoje pamatė “vargšą augaliuką” ir atnešė į namus. Augalas atšilo ir pradėjo leisti lapelius. O maisto tai nėra! Hibernuokite augaliuką iki tikro pavasario ir viskas bus gerai.
  8. Suvirškintas maistas pats nenukrenta iš čiuptuvų. Gamtoje lietus išplauna ir viskas gerai. O štai namų sąlygom teks valyti augintojui. Geriausiai nuplauti šaltu lietaus vendeniu. Jei vanduo nenuplaus, po vandens srove kiškit kokį pincetą ir traukit lavonus lauk. Vanduo kiek “išjungia” spąstų mechanizmą. Nelieskit rankomis- žmogaus rankos nėra švarios ir labai lengvai užnešą puvinį ar pelėsį.
  9. Neveikiančius, papuvusius ar sužalotus spąstelius šalinkite- palikit tik lapą. Čiuptuvėlis nors ir turi chlorofilo, tačiau savo augimui ar gijimui sunaudoja žymiai daugiau energijos nei pagamina. Su švariom žirklutėm nukirpkit nereikalingą dalį ir viskas bus gerai.
  10. Augalas geriausiai auga kieme. Ir pasimaitina ir šviesos gauna. Beja, augalas šviesiamėgis. Jei čiuptuvėliai neraudonuoja- per mažai šviesos. Visa bėda, kad kieme augantis augaliukas neduoda to kaifo, nes nesimato kaip jis ten ką gaudo. Nebent ateini į daržą- žiūrai, kad kai kurie čiuptuvėliai uždaryti, o išlindusios vorų kojos trukčioja. Beja, išlindusios kojos tai labai geras kelias infekcijai- dažniausiai po tokio grobio čiuptuvai sugenda… 🙁

Tai tiek tų instrukcijų. Jei dar ką nors prisiminsių, prirašysiu. O jei ką nors žinot ar norit sužinot- dalinkimės informacija komentaruose.

52 replies on “Dionaea muscipula auginimas”

  1. Pas manes nuo pavasario toks ant palanges stovi. Vargsta jis nes pamirstam ir palaistyti kad butu visada candens ir i lauka nebuvom isnese. Be to ziedo nenugnybom tad augalelis liko toks koki nusipirkom – su keliais zandikauliais. Jeigu isgyvens per ziema tai naudosimes patarimais ir bandysim stiprinti si monstra kitais metais.

  2. Vau. Sveikinu. Manau virš metų jį praauginti jau labai didelis pasiekimas. Pats turėjau, bet nusibaigė per keletą mėnesių :(. Kol nebuvo per vėlu, nežinojau, kad jis toks lepus. Su tokiu aprašymu manau būčiau ilgiau pratempęs. Bet namu sąlygom vistiek sudėtinga ir visiem visada knieti tuos čiuptuvėlius paerzinti.

  3. Nežinau per kiek laiko. Nestebėjau. Manau vasaros metu per kokią savaitę ir pasidaro. Užsidarinėja jis gal 10 kartų (lygtai tiek rašė kažkur internete). Pats nebandžiau. Kadangi mano augalo priežiūra susideda į “akies užmetimą” karta per mėnesį, tai nelabai ir žinau. Tik žinau, kad toks “palaidas” augalas čiuptuvą panaudoja gal du trys kartus. Vėliau jis arba pajuoduoja arba auka pati prasigriaužia kiaurai 🙂 Matyt Lietuvos vabzdžiai labai jau pikti. 🙂

  4. Esu pirkes ermitaze irgi aptriususi, tai per vasara namie ant sauletos palanges atsigavo ir savo ciuptuvu kieki trigubai padidino ir zieda pradejo augint. Naudodavau tik distiliuota vandeni (ta kur kolonelese pardavineja)

  5. O tai išplaukė dar vienas klausimas, ar rudenį jį apsimoka pirkti? Gal geriau pavasarį, nors galėčiau padėti rūsį šaltaiir tegul žiemoja

  6. Ir mes turejom si augala irgi nuvyto na dabar reiks dar karta nusipirkt ir pabandyt gal si kart iseis. O tavo Levai insibujojes tai kaip reikiant 🙂

  7. Sveikas, Levai, planuoju isigyti si geri, bet perskaites tavo straipsni supratau, kad ziema is jo ir naudos 0 ir akiai dziauksmo nesuteikia. O tuose paskutinese fotkese viskas cia normaliai jis toks ir turi buti :D, kazkoks paraudes varksas..

  8. Deja, per vasarą dar paaugo kiek, o štai rugsėjo mėnesį ėmė ir nustipo. Neišio nei iš to. Kitas egzempliorius tai auga, pilni čiuptuvai ilgakojų vorų…

  9. As irgi per vasara praauginau kieme ant palanges (pas mane yra tokia palange is kiemo puses) net isleido atzala bet vat ruduo atejo pradejo put lapai su ciuptuvais, ira auganciu nauju bet subrendusio sveiko nei vieno nusprendziau kad jau gal atejo ziemojimo metas ir nunesiau i rusi. Nezinau ar nesupus ir jo saknys. Kiek skaiciau galima ju vazona apaugint kiminais skaitosi pagerina salygas ir kaskiek turetu apsaugot nuo infekciju. Pas mane zemiu pavirsius apsitraukes tokiom lyg samanom su zaliais dumbliais pries padedamas i rusi viska nukrapsciau.

  10. Dar gyvas egzempliorus pas mane dar kieme. Ir visai gyvas. Aš šiaip įtariu, kad biški peršaldžiau pavasario metu (buvo gi speigas) ir nušaldė šaknis. Ir nesugebėjo atauginti naujas. O su blogom šaknim, užaugino mažus čiuptuvėlius, kurie atitinkamai nieko nepagavo. Gal reikėjo kaip nors trešti, nors jas tręšti negalima… nors nemanau, kad ten kur jas veisia, maitina kokiom musėm. Todėl ir nupirkau dar vieną… už 2 litus. 🙂
    Kažkur skaičiau, kad “hybernate” žmonės daro žymiai trumpesnį (kokiam šaldytuve) ir organizuoja “pavasarį” žiemos metu. Tik iš kur gauti vabzdžių žiemą… nebent reikia išsiaiškinti su trešimu. Mūsų vasaros šiam augalui ryškiai per trumpos ir per šaltos.

  11. Bet jus ir randat uz 2lt as uz savaji mokejau visus 18lt. Ir pas jus matomai kitoks porusis nes nepalyginamai daugiau gaudykliu augina nei pas mane.

    As tai kai tik nusipirkau buvo ankstyvas pavasaris laikiau namie. Tai gaudziau vorus ir kisau tiesiai i nasrus, namie voru buvo nebematyt pradejau net rusi ieskot. Seip galvoju gal reiks nupirkt kokiu musiu lervu zveju parduotuvej manau turetu lengvai virskint nes jos minkstos.

  12. nu tai nukainuotos, skirtos reanimacijai 🙂

    Čiuptuvėlių kiekis kogero priklauso nuo auginimo. Kogero labai trūksta mineralų ir todėl augina čiuptuvėlius.

    O su musėm nežinau. Reikia bandyti.

  13. sveiki,augintjai ir augintojos;] gyvenu anglijoje, bet taip pat turiu sita geri, tik…nusipirkau pries pora menesiu,atrode grazus sveikas, o dabar kazkas ne taip,keli labai pajuodavo,pasalinau,taciau nebeauga galvos,lapai isauga labai labai platus,o pati galvyte vos vos ir net nesusiformuoja,kas gali buti? ir palaistau,ir ant palanges pietineje puseje laikau, ir musiu karts nuo karto gauna, taciau puse geles nesiformuoja,o tik lapoja… turit kokiu patarimu?

  14. Nu va nunesiau savo musekauta i rusi perziemot, padejau ir palikau. Po to biski uzmirsau patikrint ar lekstutei vandens yra ateinu po kokio menesio. Zeme dregna bet lekstutej vandens nera musekautas visiskai supuves. Ziauru turbut supuvo kad dregmes negavo pakankamai kitu priezasciu nelabai izvelgiu…

    Zadu vel bandyt augint tik sy kart is seklu…

    Padariau isvada kad sunkiausia juos tinkamai perziemot.

  15. Mano viena kaip jau rašiau, pavasary nusibaigė. Kita kol kas šala. Beja, jei dingsta ir pajuoduoja lapai, tai nėra blogai. Jie atauga.
    Tačiau jei įsimetė puvinys, tai gal koks užkratas? Aš kiek spėju, vanduo turi būti “pelkinis”, parūgštintas, tada mažiau puva.

  16. Galima sakyt kad radau galima priezasti. Po vazona begiodavo tokios smulkios musytes panasios i vaisines tik tos beveik neskaraido ir dar smulkesnes. Tai pasirodo jos deda kiausinius is kuriu issirita lervos kurios eda saknis. Turbut tai bus ir dar vienos problemos kad niekaip nepradejo plestis priezastis. Vienas is problemos sprendimo budu salia auginti sarracenia kuri sugaudo visas musikes kad jos net nespeja pasidaugint. Na bentjau taip skaiciau kaskokiam forume…

  17. Deja, tos musytės būtent ir sugriaužė mano “saulės ašaros” tipo augalą. O šalia bujojanti iš serijos “sarracenia” nieko nepadėjo, nes tie asotėliai visiškai netraukia tų musyčių. Asotėliuose radau tik didelę musę, kelis vorus ir kažkas panašaus į uodą trūklį. Matyt ne tos serijos kvapas. Arba ten iš viso nėra jokio kvapo, tik vanduo.
    Kažkaip aš už chemiją.

  18. Mano dionaea muscipula puikiai laikosi ir net nezemoja,bet as ir dziaugiuos kad ji nemiega nes mano viena uzmigo tai as nesuprantu ar ji gyva ar ne

  19. Na man mintis naudoti chemija nepatinka nes sis augalas jautrus tokiem dalykam. Bet gal kartais zinai kokia ten chemija jiems tinkama?

    Dar turiu minti bandyt augint kiminuose gal tada nepuls tos musytes…Nezinau.
    Nes seip tu musyciu pas mane kaip maro pylna visur, aisku ziema ju nematyt.
    Bet niekad negalvojau kad jos tokios parazitines nezinau norisi jas visai issinaikint.

  20. Su musytėm bėda. Panašu, kad jos sunaikino ir kitą musiagaudį augalą ir įsimetė į tradicinius augalus. Tikrai darosi problema. Gerai būtų sužinoti šių musyčių tikslų pavadinimą.

  21. Musėkautų forume pavyko išsiaiškinti kad tai greičiausiai grybinis uodukas. Jo atsiradimo priežastis perdaug organinių medžiagų dėl kurių atsiranda pelėsis kuris traukia tuos uodukus veistis. Chemijos kaip minejau naudoti nelabai galima. Padariau išvada kad geriausia juos augint gyvuose Kiminuose bet čia tik mano nuomonė.

    Re: tomas1603 žinojai kad daiginant sėklas reikia palaikyti +25 laipsnių pagal celcijų temperatūrą. Ir negalima duoti tiesioginių saulės spindulių.

  22. O gal žinote kiek laiko reikia laikytis tas sėklas +25 celcijų temperatūroje?

  23. Levai
    Kaip tavo musekautai laikosi ar dar turi nors viena?
    Maniskis rudeni vel supuvo…

  24. Giminės ir artimieji “išgelbėjo” ir nebeliko. Kai kuriems žmonėms gali su pagaliu aiškinti apie hibernacija ir panašiai, tik pyst į smegenis ir pažadina ir dar perlaisto visury žiemos. Nebeturiu.

  25. Sveiki. Labai užsimaniau įsigyti šį augaliuką. Gal kas žinote kur nebrangiai šiauliuose galėčiau įsigyti? Kiek žinau ermitaže apie 50lt kainuoja… labai būtų malonu jei susisiektumėte skype: dj_mazule Iš anksto ačiū 🙂

  26. 50Lt? Aš jau maniau, kad kai Senukuose pardavinėja po 25 tai jau per daug! Reikia pirkti ne sezono metu arba nukainuotus. Didelė tikimybė, kad atsigaus. Dabar vieną nupirkau rodos už 10Lt, pasodinau kieme. Pradėjau jau leisti naujus lapukus. O standartines orchidėjas galima maksimoje ar tuose pat senukuose gauti už … plastikinio vazonėlio kaina. Paskutinė gėlė kur pirkau, kainavo 3Lt. Ir puikiausiai dabar veši ir žydi.

  27. stiebas su seklom ..katinas nukando… ir dar vienas yra mazas..o kaip su seklom daryt? is kart i zeme ar palaikyt sausai?

  28. mano kieme daugiausiai prisigaudo virpūnėlių (Pholcus phalangioides) 🙂 ir šienpjovių (Opiliones). Paskutiniųjų kojos lieka išorėje čiupiklio. Ir dažnai įsimeta puvinys.
    Skruzdėlės per vikrios ir dažnai prasigriaužia ir pabėga. Tinka viskas kas kruta. Negyvi vabzdžiai netinka.

  29. Sveiki. Turiu ir as musekauta, neatrodo labai nupiepes, bet pradejo augt lapeliai be zioteliu (gal permaitintas?) ir lapeliu krastai juoduoja. Galbut zinot kas nors kas tam vargseliui gali buti? 🙂

  30. Sveiki, man reikia pagalbos, mūsų augaliukas jau pusmetį pas mus. Viskas buvo labai gerai, leidžia labai daug naujų lapų, tačiau pradėjo juosti lapai apatiniai, bijau, kad nenumirtų, gal trūksta drėgmės, ar per daug? gal kas žinote kaip su tuo tvarkytis? Laistau du kartus į savaitę distiliuotu vandeniu, persodinusi esu, bet jau seniokai ir vis tiek lapų auginti nesustojo tik tas pajuodimas neramina.

  31. Juodi, atmirštantys lapai, tai normalu. Juos reikia šalinti, kad neįsimestu puvinys (ypac jei tai namų sąlygom), “gatvėje” tie lapai kažkaip patys utilizuojasi.

    O dėl drėgmės: tai pelkių augalas. Ir šviesiamėgis.

    Ir ar augalas gauna “valgyti”? Nes didelis lapų bujojimas vistiek sunaudoja mineralines medžiagas, kurių iš vandens nepaimsi.

  32. Maximoj už 3.5€ nusipirkau musėkautą, bet matosi kad jis ten nežiemojo. O durpės kuriose augo buvo labai drėgnos, perlaistė tikriausiai. Ir nežinau ar dabar ji padėt vėsiai ar ne kad žiemotų

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *