Galvaninis ryšis indaplovėje

Prisiprašė žmogus patikrinti kažkokios firmos indaplovę. Nes žmogui leido tarpinė, nu tai išardė, pataisė, sujungė ir pasijuto magiško dūmelio kvapas. Ir nebeveikia. Žmogus yra kokių 90% detalių tiekėjas į kromelį, tai negalėjau atsisakyti.

Va tokis PCB ir jame sudegė vienas PNP tranzistorius SOT-23 korpuse. Kas įdomiausia, būtent toks tranzistorius ir buvo kromelyje- valio, sunaudojom 1 tranzistorių. Apie 12999 vienetai dar liko.

Plačiau analizuojant schemą pastebėta anomalija kuri kiek mane nustebino. Nuotraukoje matosi, kad naudojama TOP, TINY ar kokia VIPER mikroschema maitinimo šaltinyje (prie didelio, 400V, elektrolito) ir net kažkoks transformatorius yra. Tačiau netikėtai testeris parodė, kad yra tiesioginis galvaninis ryšis tarp procesoriaus ir 230V jungties. Ir ne per PE laidininką. Schemos skambinimas parodė, kad išlygintas 230V minusas tiesiogiai prijungtas prie procesoriaus žemės ir automatiškai prie LED indikacijos ir visų mygtukų. Teoriškai, jei pažeisti LED ekraniuką, prakrapštyti bet kurį mygtuką ar jutiklį, visi šitie pažeidimai pavojingi smalsiems pirščiukams! Kodėl?!

Jei yra kažkoks TINY ir transformatorius, tai padaryti maitinimo šaltinį izoliuota yra juokų darbas- trafo apvijos ir viena foto pora atbuliniam ryšiui. Pats “pažadinimas” irgi įdomus (iki galo neišsiaiškinau), bet maitblokis pasileidžia nuo įtampos impulso tiesiai iš tinklo grandinių per mygtuką ir “užsirakina” (latch) per minėtą PNP tranzistorių. Tada jau pasileidžia MCU (beja tai STM32, tik ne F šeimos) ir jis pradeda nagrinėti ir valdyti indaplovę.

Pakeitus tranzistorių, valdymo schema veikia. Ar veikia indaplovė aš nežinau, nes neturiu pačios indaplovės ir nežadėjau jos taisyti. Svarbu pasileidžia elektronika ir net rodo laiką ir klaidos kodą.

Bet minus 230V ant mygtukų ir LED man vistiek nepatinka.

8 replies on “Galvaninis ryšis indaplovėje”

  1. man irgi keista toks sprendimas, tačiau kai kurie indaplovių ir skalbiankiu gamintojai taip daro. negana saugumo, tai tokiose schemose atsiradus viršįtampiui maitinime efektingai sprogsta viskas žemos įtampos pusėje. matyt taip sutaupoma keli centai gamyboje…

  2. Oj kiek tokių prietaisų “SMART” šėimoje yra.. vienas toks populiarus gamintojas “shelly” net aiškiai parašęs kad NEJUNGTI 18B20 tiesiai prie IO, jungti tik per atskirą modulį, dėl gyvos grandinės 😀

  3. Kai nauja TiKTok jaunuolių karta pareis dirbti į projektavimą, gamybą ir pan. pasitelkę AI išmintį, jie dar ne tokių dalykų prikurs.. Spėsim pamatyti dar visko..

  4. Tai gal su TikToki ir AI, tokiu bumeriu ir Z kartos senoliu nesamoniu tikekimes ir nebepamatysim… Labai juokinga, kai senukai nori pavaziuot ant jaunimo, bet paaiskeja, kad ten visgi ju paciu kartos kurinys…

  5. Z kartos senolių? Tipo mes jauni ir tokie liurbiai nebūsim. Visi kažkada taip sako. Būsit irgi. Nesąmonių visada ir visur yra, buvo ir bus. Kaip visose srityse pasitaiko nukritusių kaip iš dangaus (kartais susidomėti sritimi tik studijuojant yra vėloka), taip ir elektronikoje. Naujos kartos atstovai kartais turi mažiau kantrybės, norisi greit ir daug uždirbt. Indaplovių gamintojams irgi. Ir tai nebūtinai visada į gera.
    Beje tai gal instrukcijoj nurodyta, kad turi būti prijungta tik per RCD?

  6. Be galvaninio atrišimo sutaupomi tikrai ne keli centai. Matosi gana daug outputų su greičiausiai simistoriais – kiekvienam reikėtų optrono. Dar matosi lyg is VFD (dažnio keitiklio mikroschema) – jam reikėtų minimum 6-7 optronų arba viso atskiro procesoriuko su bent 2 optonais. Tad įrenginio sudėtingumas išaugtų gana smarkiai.

  7. AEG skalbenkėj ir džiovyklėj lygiai tas pats – išlygintas 220V minusas į visą skaitmąninę žemę

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *