Lazeris uždega

Warning! LaserPagaliau susikaupiau ir pakartojau garsųjį eksperimentą iš YouTube. T.y pavyko uždegti degtuką su DVD lazerio spinduliu. Viskas prasidėjo nuo to, kad išlupau naują lazerinį diodą ir pastebėjau, kad jo apsauginis stikliukas man įtrūko. Todėl nukramčiau aš visą lazerinio diodo priekį ir pašalinau stikliuką visiškai. Kadangi toks lazeris nėra apsaugotas nuo drėgmės, nutariau apkrauti lazeri maksimalia srove- gi negaila. Lazerinį diodą įstačiau į kolimatoriaus korpusą, prieš tai sutepęs termo tepalu (nuo procesoriaus. Ir ne be reikalo- eksperimento matu visas kolimatorius pasidarė karštas). Šiaip ne taip sufokusavau- lengviausia fokusuoti ant tamsaus, matinio fono. Labai gerai tam tinka degtukų dėžutės šonas- kai geras fokusas, tai iškarto parūksta dūmelis. Visą eksperimentą įrašinėjau su kamera. Dėl prastoko apšvietimo ir lazerio spindulio blikų kokybė nėra labai gera.

Štai čia kadrai iš filmo:
laser burns
laser burns
laser burns

O štai čia pats fimas. Degtukai uždegti du kartus, kad patvirtinti eksperimentą. Filmukai X-Vid, apie 1Mb.

Dvigubas degtukas. Pirmas bandymas.
Vienas degtukas. Antras bandymas.

Kaip matosi iš degtuku dėžutės, eksperimentas atlikas Lietuvoje 🙂
Panaudotas DVDRW-DL lazeris, srovė per diodą apie 0.5A, kolimatorius iš senoviško lazerinio printerio.

Rekomenduojami skaitalai iš mano blogo:

Toliau eina lazerinio diodo modifikacijos fotografijos.

Diodas prieš ardymą. Matosi kad apsauginis stikliukas kiek iskilo.
LED diodo modifikacija

Nukramtytas diodas. Paduota minimali srovė, kad švytėtu pats kristalas.
LED diodo modifikacija

Laser

38 replies on “Lazeris uždega”

  1. as ir sita bandziau tik tekinau korpusa diodui varini, nei kaista nei ka ir sedi patogiai jis ten. lesiukas naudojau paprasto lazeriuko kur kioskuose buna. atstumas nuo diodo ir lesiuko nedidelis dabar neatsimenu tiksliai bet kaskas apie 13mm.maitinimas 2xAA baterijos. finise gavosi kad galiu uzdegti degtuka iki 2.5m su naujom baterijom iki 3m degina plasmase ir pns. degtuka uzdega per 2sec

  2. Pelėje nėra lazerio, o jei ir būtų, ten labai jau mažas galingumas. Beja, DVDRW lazeris, ant 100mA srovės veikia apie 3 paras. Poto įvyksta COD ir lazeriukas užgesta.

  3. Cia po nepertraukiamo triju paru darbo ivyksta COD, ar nepriklausomai nuo naudojimo tas procesas neisvengiamas ir po truputi silpsta lazeris jei ir su pertraukomis jis naudojamas?

  4. Negaliu patvirtinti savo minties. Dabar jau mastau, kad ji buvo klaidinga.
    Paprasčiausiai du lazeriai užsilenkė panašiai- pastačiau juo veikiančius ant pilnos galios ir maždaug po 3 parų radau negyvus (vos švytinčius). Čia tikriausiai ne COD, o paprasčiausiai “išdega” resursai. Aušinimas geras, maitinimas stabilus… ir numiro. Su mažesne srove lazeriukas groja ilgai…

  5. bet juk DVD lazeriui 100mA tikrai ne maximumas.

    Laser Diode Characteristics
    • Wavelength: 650 nm (estimated)
    • Output Power: 225 mW peak, 200mW average (measured with Coherent LaserCheck)
    • Operating Voltage: 3.0 volts DC nominal
    • Operating Current: 350 mA (approx)
    • Duty Cycle: 60 seconds on, 60 seconds off

    jei srove dar labiau sumazinti nei 100mA tai kazin ar ka degins jis tada..

  6. Galingumas dažnai nurodomas su “žvaigždutėmis”- arba CW moduliacija, arba impulsas koks nors ar panašiai. Nemėgsta tie lazeriai drožimo. Todėl dažnai “pasėda” intensyviai naudojami DVDRW/CDRW įrenginiai.

  7. ar galetumete padeti as turiu 4 diodus 🙂 bet nzn ko man toliau reikai galetumete patarti mano skype: edvinukas1 , buciau labai dekingas 🙂

  8. Ką reikia daryti? 🙂 Pasiskaityti kitus straipsnelius apie lazerius ir jų maitblokius. Bent jau pradžiai. Visi kiti, “megėjiški”, jungimai labai greitai užmuša lazerius.

  9. na ce tai normalu,bet tik beda jo uzmaitinime nes ce reikia kazka rialesnio sukonstruoti nes nu tas tai truputi nepatikimas nes kinta srove – na ta prasme nera pastovumo tad nulaksto lazeriukai.gaila kad nera laiko eksperimentams nes reiktu tobulinti maitinima. Kazkada teko rankose tureti tikra profesionalu lazeri ir ten itampa panasi o ir srove panasi,bet tik ten polsuoja ir taip jis nesudega,idomumo delei matavau oscilografu bet nebepamenu daznio. gal kas ka eksperimentavot paduoti itampa i ji daznine??

  10. Prie ko čia tie dažniai? Šitie lazeriai susvyla todėl, kad jie dirba ne savo darbo režime. Jei turi šaibu, už 180€ gali nusipirkti vatinio lygio lazeriuką ir degink ką nori valandom. O dabar lazeriukas už litą ir iš jo norima kažkokių stebūklų.
    Ne maitinime esmė, o būtent tame, kad kristalas dirba kritiniam režime- sumažini srove ir gali šviesti mėnesiais.

  11. pulsuojanti srove neleidzia sudegti lazerio kristalui,na taip tiesa kad pajegumas sumazeja mazdaug apie 13% bet tampa ilgaamziskesnis tik reikia parinkti tinkama impulsa tad kol parenki tinkama mirsta ne vienas lazeriukas.nusipirkti galima vos ne viska kai ko tikrai nori,bet esme tame kad konstruoti paciam yra daug smagiau.

  12. Nenoriu ižeisti, bet jūs apie CW režimą žinot mažai ar net labai mažai. “Pulsuojantis” režimas turi dar kelis parametrūs kurie ir apibrėžia galingumą. Tie “13%” iš viso iš oro ištraukti. 🙂
    Pas normalius lazerius netgi datasheetuose viskas labai aiškiai aprašyta.
    Siūlyčiau pasižiūrėti į impulso užpildymo parametrą (ton/toff), prietaiso termoparametrus ir šiaip kitus darbinius parametrus.
    Taip pat, reikia suvokti kaip lazeris veikia normaliam režime ir kaip prietaisas dirba perkrautame režime.
    Taip pat mano eksperimente buvo nekreipiamas dėmesys į kai kuriuos maitinimo parametrus- buvo išorinis, nepriklausomas veiksnys. Perjungus kitą išorinį maitblokį švietimo laikas pailgėjo. Tolimesni bandymai buvo nutraukti ryšium su tuo, kad tema pasidarė visiškai neįdomi.

  13. cia kokiu email’u galima butu rasyt, kad pasitart del situ dalyku? as pats dabar konstruoju kazka paanasaus i lazeri bet reik kad kasnors jau gamines tokius dalykus patartu nes pats nelabai gaudausi as ten

  14. pfff nevisi diena mato 😀 tiesa pasakius dar ir dabar nematau 😀 cia nebutu lengviau parasyt? 🙂

  15. o cia tau asmeniskai bus laiskas? nes man reik zmogaus kuris dare ta lazery, kad padetu susigaudyt kas ten ir kaip

  16. Sweiki, as dabar paskaites jusu puslapy labai susidomejau lazeriukais, pagalvojau jog vwrta pabandyti. bet reiketu bisky pagalbos is jusu visu. Visu pirma gal zinot kur galima nusipirkti paciu lazeriuku kad nereiketu gadinti gero Cdromo?

  17. tinka tik iš įrašančių įrenginių. 10Lt ir duodu lazerį išlupta iš DVDRW. Čia aišku Kaune. Tačiau kolimatorių pats ieškokis. Gal tiktų iš lazerinės rodyklės.

  18. as turiu gal koki 500 sugedusiu dvd-rw,nes mano tetis pardavineja kompus,gal kas galetu i gmail parasyt kaip man pasidaryt lazri,viena karta buvo pavyke,bet labai silpnai sviete,o kai antra bandziau tai labai stipriai susviete ir po to nebeveiki…( ir be to ,gal kas zino kur koki 5mw raudono lazerio moduli pigiai nusipirkt?)

  19. Išėmus lazerius, išrušiavus 500 dvdrw gausis didelis kalnas scrap elektronikos. Ją galima priduoti į supirktuvę ir nusipirkti dar krutesnį lazerį 🙂 O su likusiais lazeriais jau galima eksperimentuoti. Geriausiai kaip pradedančiajam daryti draiverį su LM317…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *