RCL matuoklis iš seniau

Jau kuris laikas mėtėsi toks daiGtas ir atrodė kaip nereikalingas. Ypač kai yra visokie kiniški matuokliai su LCD ekraniuku, kur viską automatiškai padaro. Bet prireikė išmatuoti metalo lydymo krosnies induktorių ir niekas nepadėjo. O štai senas tarybinis aparačiukas kažką parodė.

RCL matuoklis
Jokių procesorių, jokių sudėtingų matuoklių. Tik gryna eletrotechnika ir etaloniniai elementai. Tiesa tikslumo nėra, bet kai reikėjo pamatuoti mikrohenrius, tai kažkaip parodė.
Schema paprasta – AC šaltinis, ir tiltas (koks tiksliai nesugebu pasakyti ar tai Wheatstone ar tai Wieno ar kokio nors Maxwello. Tačiau tilto magijos dėka galima matuoti elektros komponentus.

Prasitestuojam su tuom, ką turim po ranka:
RCL matuoklis
Talpa labai panaši.

RCL matuoklis
Rezistorius irgi kaip ir teisingas.

Deja neturiu etaloninių induktyvumų. Vieną radau, tai prietaisas vietoje 40uH parodė 30. Galvojau, kad blogai veikia. Deja, visi kiti mano turimi prietaisai irgi nusprendė laikyti 30-ties parodymo. Gal visdėlto induktyvumas buvo koks brokuotas.

RCL matuoklis
Kaina kiek didoka kai tokia paprastam prietaisui. Realiai pagalvojus- kaina kosminė.

RCL matuoklis
Viduje nėra daug detalių. Mano turimas variantas kiek senesnis ir neturi nei vieno prabangaus kondensatorio. Tos žalios detalės nėra “KM”. Elektrolitą nutariau pakeisti, nes jis jau kartą keistas.

P.S. Atleiskit, kad nieko nerašau. Man dar vasara ir aš užsiimu ūkiniais reikalais ir šiaip tingiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *