Inkilus reikia gaminti

Šiuo metu daromos šiokios tokios renovacijos ir balkone, nuo sienos teko nulupti kelis inkilus. Pernai, vasaros metu visada kas nors ten gyvendavo ir labai trukdė remonto darbus- pastoviai reikėjo laukti, kad tėvai pašertu vaikus. Ir šiaip, labai tie paukščiai keldavo triukšmo kai kas nors stovėdavo prie jų inkilo. Dabar jie be “kvatierantų”.
Šie inkilai eksperimentiniai- neatitinka jokių standartų. Iš tikro, tai kažkokios dėžutės nuo karinės technikos:

Paprasčiausia plona faniera. Originalios skylutės buvo mažesnės. Kairėje pasididino paukščiai, dešinėje aš jau kiek padėjau. Nes net cypdavo lysdami per skylę.

Sako paukščiai savo lizdo nedergia. Aha, šitie tai šiko ant sienų, kad lizdo neuždergti. Paukščiai neišmeta prinešto šlamšto, todėl su laiku, nebelieka vietos. Gerai, kad čia dėžutės ir atsidaro. Visus baldus išmečiau, ir daromas kapitalinis remontas.

O čia eksperimentas- iš viso maža dėžutė. Maniau, kad tokia tikrai niekam netinkama. Bet…

Pusė patalpos užnešta lobiais. Tikrai kažkas čia gyveno. Beja, čia tas inkiliukas, ant kurio stoga kažkada buvo susuktas lizdas (matyt netilpo) ir paukščiukai įžūliai stebėdavo mano veiksmus, tuo tarpu tėvai žiauriai isterikuodavo.

Todėl mano nurodymas- gaminkite bet kokius inkilus, ne tik “standartizuotus”. Ir tikrai gaminkite mažiukus inkilus- nes juosia gyvena visokios mikro “pypiskos”. Šiame mažame gyveno kažkokia raudonai ruda “ugnelė”.

Ir tikrai nereikia laukti inkiliukų sezono- šie pamažinti inkilai būdavo apgyvendinami vasaros viduryje, o ne ankstyvą pavasarį. Ir tikrai mačiau, kaip žiemą juose gyveno visas pulkas paukštukų- kaip jie ten tilpdavo aš nežinau, bet tikriausiai taip šilčiau.

2 replies on “Inkilus reikia gaminti”

  1. Vo, kaip tik ruošiuosi naujas sūpynes statyt, bus ant ko inkiliukų iškelt 😀 Nes dabar „pypiskos“ bando po stogu palįst, o paskui būna ir kelio atgal neranda ir reik iš palėpės gaudyt.

  2. smagu, kad kazkas rupinasi paukciuku gerove 🙂

    – landas dazniausia pasididina geniai, ir sulesa gyventoju kiausinius/jauniklius, tam paprastai apkalamos skarda landos
    – pauksciai savo inkilu neissikuopia, krauna ant virsaus, su nedidelem isimtim (varnenai issikuopia)
    – lando dydis tiuninamas pagal pauksciu, ornitologu saituose turetu but info su siulonais dydziais (bent anksciau buvo)
    – inkilai dazniausiai daromi su viena is sieneliu ant vyriu, kad butu galima isvalyti (daug visokiu variantu prigalvota), valomi inkilai kasmet ar bent kas 2 metus (rekomenduojama).
    – laktele galima prikalti nebutinai prie landos, bet is sono (apsunkina plesriu pauksciu, tokiu kaip varnos ar kuosos, priejima prie landos patogu)
    – maziukais inkilais apsidziaugs musinukes, kai kurios zyles ir dar kruva kitu
    – yra dar inkilai siksnosparniam (truputi skiriasi konstrukcija)
    – kiek kitokia konstrukcija rekomenduoja ir ciurliams, bet pas mane sekmingai jau netoli 30 metu peri kasmet tame paciame inkile kur ir spokai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *